• 15

Deluju kao zemlje iz snova, obećavaju bolje sutra: A koliko zapravo košta život "tamo negde"?

Cene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou proseka Evropske unije

 • 15
Švajcarska, Austrija, Portugal, Malta, Kipar i Grčka

Foto: Pixabay, Wikimedia/ChrisSavid

Životni troškovi u većini evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe u zamenu za državljanstvo je na nivou proseka Evropske unije, a u nekima je čak i za trećinu jeftiniji. Izuzetak je Švajcarska, u kojoj ulagač koji tamo želi i da se nastani, mora da ima dovoljno dubok džep za jako skup svakodnevni život, znatno iznad prosečnog evropskog standarda.

Kada investitori biraju državu u kojoj žele da za svoja ulaganja dobiju državljanstvo i da mogu u njoj i da žive, pored uslova za pribavljanje pasoša interesuju ih i životni troškovi. Eurostat je objavio podatke o indeksu potrošačkih cena u šest evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe za dobijanje državljanstva.

Podaci analiziraju troškove u deset kategorija: za hranu, alkohol i duvan, odeću i obuću, stanovanje, nameštaj, troškove ličnog i javnog prevoza, telefonskih, internet i poštanskih usluga, troškove zabave i posete kulturnim ustanovama i događajima, te cene hrane i pića u restoranima.

Cene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou proseka Evropske unije, a u većini pomenutih država i za 10 do 30 odsto niže od evropskog proseka, prenosi Biznis i Finansije.

Švajcarska predvodi po skupoći

Izuzetak je Švajcarska, gde su potrošačke cene čak u sedam pobrojanih kategorija više od proseka u Evropskoj uniji, izuzev kad je reč o kupovini nameštaja, troškova ličnog prevoza i komunikacija.

S druge strane, ishrana po restoranima je najjeftinija u Portugalu, ali su zato cene ličnog prevoza najviše među posmatranim zemljama. U Grčkoj su cene za javni prevoz najniže, kao i troškovi za zabavu u kulturna događanja. U Grčkoj su, međutim najskuplje telefonske, internet i poštanske usluge, dok su one najjeftinije u Austriji.

Malta ima najniže cene iznajmljivanja stanova, komunalija i održavanja kuće, a na Kipru je najjeftinije servisiranje privatnih vozila i motora.

Uslovi za boravišne dozvole

Oni koji žele švajcarski pasoš uprkos jako skupom svakodnevnom životu, mogu da dobiju boravišnu dozvolu bez prava na rad, ukoliko sklope ugovor sa lokalnom administracijom u nekom od švajcarskih kantona i plaćaju paušalni porez u iznosu od 450.000 švajcarskih franaka.

Minimalne investicije za dobijanje državljanstva u Portugalu i Grčkoj iznose 250.000 evra, za ulaganje u nekretnine, akcije lokalnih kompanija, nauku ili kulturno nasleđe. Na Kipru je neophodno ulaganje od najmanje 300.000 evra, s tim što taj novac investitor može da uloži u kupovinu nekretnina, u akcije tamošnjih kompanija ili u investicione fondove.

Boravišna dozvola u Austriji se izdaje prema posebnom sistemu kvota, dok je Malta specifična po tome da pored standardnih mogućnosti za ulaganja, uslov je i da investitor u zamenu za državljanstvo svojim novcem podrži neku od tamošnjih nevladinih organizacija, sa minimalnim iznosom od 10.000 evra.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Za Mirku

  Ovde nemas za nista a radis ko crnac, ja radim za 50 hiljada a zena na minimalcu sa dva skolarca i jos podstanari...o cemu vi sto zivite preko pricate alo!!!?

  3
  1

  Podelite komentar

 • Zeljko

  svi koji su otisli, a mnogo ih je, otisli su dobrovoljno, najveci problem ljudi u inostranstvu je sto su izolovani, tj ne vide dalje od nosa, nemaju kontakte sa ljudima iz te zemlje gde zive, jezik skoro nikad ne nauce, ostaju zatucani i jedina radost u zivotu im je 15 dana u rodnom selu

  5
  4

  Podelite komentar

 • Sara

  Zivim u Austriju vec 10 god...i lepo nam je..ima se para,i ustedi se za odmor,za kucu,nisam bogata ali zivim i imam mnogo vise nego kad sam zivela u Srbiju.Ne takmicim se u pravljenju kuce,vec kad imam visak para ja renoviram po malo..😅

  4
  0

  Podelite komentar

Google preporuke