• 0
 ≫ 

Mirenje menadžmenta "Fijat plastika" i radnika u štrajku: Nazire se kraj višemesečne agonije?

 ≫ 

Poslodavac je pokrenuo postupak mirnog rešavanja spora pred Agencijom za mirno rešavanje sporova

  • 0
Fijat, Pezo

Foto: Wikipedia

Postupak za mirenje menadžmenta Fijat plastika i dela radnika u štrajku počeće u utorak, 7. septembra, potvrđeno je danas Tanjugu u Republičkoj Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Do ovakve odluke došlo je posle današnjeg sastanka nadležnih u Agenciji sa menadžmentom te kompanije.

Poslodavac iz Fijat plastika je pokrenuo postupak mirnog rešavanja spora pred Agencijom u skladu sa ranijim dogovorom postignutim sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

Njena nastojanja su bila da pomogne delu zaposlenih koji su u štrajku da dođu do rešenja koje je prihvatljivo za sve strane u sporu.

Postupak za mirenje počeće u prostorijama Fijat plastika u Beogradu, a njegovo trajanje oročeno je na 30 dana.

Direktor Agencije Ivica Lazović danas je tokom sastanka upoznao predstavnike Fijat plastika sa načinom vođenja postupka pred Agencijom.

Pojasnio je da postupak mirenja nije represivan i da će dogovor najviše zavisiti od spremnosti strana na kompromis.

Lazović je pohvalio je spremnost Fijat plastika da svoje sporove rešavaju mirnim putem, kroz socijalni dijalog, na institucionalizovani način čime su se svrstali u red socijalno odgovornih poslodavaca.

Prema Zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova, kolektivni radni sporovi, kao što su štrajk, sporovi vezani za kolektivno pregovaranje, pravo na sindikalno organizovanje i delovanje, mogu se rešavati mirenjem.

Miritelj nakon pokretanja postupka zakazuje prvu raspravu na kojoj formira Odbor za mirenje i nastoji da u roku od 30 dana sa stranam u sporu dođe do zajedničke preporuke ili sporazuma o rešenju spora, navodi se u informaciji Agencije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>