• 2

Ova namirnica opet gura svetske cene hrane napred: I meso poskupelo, osim jedne vrste

Cene svinjskog mesa su pale, usled daljeg smanjenja kupovine u Kini i slabe domaće potražnje u Evropi

  • 2
šećer

Foto: Freepik

Globalne cene prehrambenih proizvoda vratile su se u avgustu trendu rasta, nakon dva uzastopna meseca pada, vođene snažnim skokom međunarodnih kotacija šećera, pšenice i biljnih ulja, objavila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Njihov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene u korpi pet osnovnih prehrambenih proizvoda - mleka, mesa, žitarica, šećera i biljnih ulja - iznosio je u avgustu u proseku 127,4 poena, što je rast od 3,1 odsto u odnosu na jul, i za čak 32,9 odsto veći rast u odnosu na isti mesec 2020.

Cene šećera su uzletele za 9,6 odsto prošlog meseca u odnosu na jul, usled zabrinutosti zbog štete koju je mraz naneo usevima u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Inače, zanimljivo je da bi stavljanje manje šećera u pakovanu hranu moglo bi da spreči milione da se razbole, ali i da omogući uštedu od preko 160 milijardi dolara.

Rast cena ove namirnice je ograničila informacija o dobrim proizvodnim izgledima u Indiji i Evropskoj uniji, kao i pad cena sirove nafte i slabljenje brazilske valute, reala, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu FAO.

Biljna ulja su na međunarodnom tržištu poskupela u avgustu 6,7 posto, pri čemu su se cene palminog ulja vratile na istorijski maksimum zbog kontinuranog podbačaja u odnosu na proizvodni potencijal, što je rezultiralo smanjenjem zaliha u Maleziji.

Cene uljane repice i suncokretovog ulja su takođe porasle.

Dijamant, salata, ulje, feta, masline, paradajz

Foto: Pixabay

Cene žitarica su u avgustu u proseku povećane 3,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su kotacije pšenice zabeležile skok od 8,8 procenata zbog predviđene slabije žetve u nekoliko velikih zemalja izvoznica.

Nasuprot tome, cene kukuruza su skliznule za 0,9 posto, usled boljih izgleda roda u Argentini, EU i Ukrajini, čime su neutralisane smanjene prognoze o proizvodnji u Brazilu i SAD.

Globale cene pirinča su ostale na silaznoj putanji. Međunrodne cene mesa su blago ojačale u izveštajnom mescu, podržane snažnim kineskim kupovinama ovčjeg i goveđeg mesa, i solidnom uvoznom potražnjom u istočnoj Aziji i na Bliskom istoku za živinskim mesom.

Cene svinjskog mesa su pale, usled daljeg smanjenja kupovine u Kini i slabe domaće potražnje u Evropi. FAO indeks cena mleka je blago pao u avgustu, na mesečnom planu, usled pada kotacija mleka u prahu zbog slabe svetske uvozne tražnje i sezonskog rasta izvoznih prilika u Okeaniji, što je kompenzovalo rast cena maslaca i sira.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk8

    3. septembar 2021 | 09:46

    Proizvodnja palminog ulja znači istrebljenje orangutana sa njihovog jedinog stanista na svetu tj u Maleziji.Uzgred palmino ulje nije ni zdravije ni jeftinije od suncokretovog ali neko je osmislio kako da uzima pare na svetdkom nivou i to je to a što će poseći prašumu da bi širio polja palmi nema veze,bitan je profit...

  • Buki

    3. septembar 2021 | 09:24

    Postujem kada napisete i razloge koji su uticali na promenu cena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>