• 9

Libe se rada u šumi zbog težine posla: Veljko seče drva godinama, a ovo je trenutna cena ogreva

Za kupce je cena uvek visoka, a za prodavce niska, ali ipak dug je put koji drva pređu od šume do peći za loženje

  • 9
ogrev

Foto: Rina

Sitno se odbrojava do početka grejne sezone, a u pojedinim mestima zapadne Srbije već su potpaljene prve vatre.

Večita dilema je koji način grejanja je najisplativiji, a brojni građani su ostali verni drvima. Ove godine, u ponudi su cerova, bukova i hrastova drva, a cena varira od kvaliteta građe.

- Raspon cena se kreće od 40 do 50 evra, mada je izvesno da će tokom zimske sezone doći do određenog povećanja, što bi značilo da je cena ogreva za nijansu skuplja nego prošle godine. Sve je poskupelo, pa tako i drva. Što su tanja to su jeftinija, dok su istrugana i iscepana najskuplja. Ko želi naknadno da ih cepa, za to treba da izdvoji oko hiljadu dinara po metru - kaže Veljko Milosavljević, koji se već godinama bavi prodajom drva.

Za kupce je cena uvek visoka, a za prodavce niska, ali ipak dug je put koji drva pređu od šume do peći za loženje. Seča i transport iziskuju težak rad, koji vrlo često može biti i rizičan po život.

- Nije lako raditi u šumi, naročito kada su velike vrućine, ali upornost se uvek isplati. Izvlačimo drva mašinom, a sa onih najnepristupačnijih terena u pomoć nam pristižu konji koji su za to obučeni. Pazimo na sebe i druge, i molimo Boga da sve prođe bez problema dok smo u šumi - kaže Veljko.

ogrev

Foto: Rina

Zbog težine posla sve je manje muškaraca koji se odlučuju na ovaj posao, međutim, Veljko i njegova porodica prkose ovoj statistici. Sa konjima već godinama izvlače drva sa Tare, ali i iz obližnjih šuma koja su namenjena za prodaju i to im je jedan od osnovnih izvora prihoda.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrabac

    3. septembar 2021 | 14:47

    Kome je skupo neka ide u sumu da izvlaci sebi pa da vidi kakav je fizicki poso

  • fakir

    3. septembar 2021 | 17:10

    fala, pre bih bio političar nego da se molim Bogu da me vitlo ne pokida, prevrne traktor, pukne lanac, dižem trupac na 2 metra... drvoseče nikako ne izgledaju kao na gay reklamama, naprotiv.

  • Vlada grobar

    3. septembar 2021 | 18:22

    Ma to je robovski posao. Kazu stariji da je najteze zaraditi drveni dinar.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>