• 0

Poznato kada tačno kreću radovi na izgradnji Linijskog parka

Planirano je i da Ada Huja postane rezervat prirode i da se čitav deo pošumi, te da bude nešto poput Ade Ciganlije

  • 0
Linijski park

Foto: Služba gavnog gradskog urbaniste

- Plan detaljne regulacije za područje na kojem će se nalaziti Linijski park usvojen je u ponedeljak na Skupštini grada i predstavlja osnov za sve dalje aktivnosti koje će biti sprovođene u okviru realizacije tog ž projekta - rekao je glavni gradski urbanista, Marko Stojčić.

Istakao je da se na pripremnim radovima za projekat Linijskog parka radi već duže od dve i po godine.

- Prve dve celine nalaziće se na potezu od Beton hale do SC "Milan Gale Muškatirović". Javno komunalno preduzeće "Zelenilo – Beograd" izrađuje projektnu dokumentaciju za taj potez i ukoliko sve bude išlo u skladu sa planovima, radovi bi mogli da počnu već krajem oktobra. Paralelno sa tim biće raspisan tender za izradu projektne dokumentacije od treće do desete celine. Linijski park je podeljen na 10 celina, jer smo imali konkurs na kojem je radilo 55 mladih ljudi i svaka grupa je bila zadužena za određenu celinu. Sada imamo 10 u potpunosti različitih, ali povezanih celina - rekao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, jedan od zahtevnijih delova posla oko linijskog parka jeste i rušenje privremenih objekata i rešavanje pitanja vlasnika tih objekata, za šta je posebno bio važan plan detaljne regulacije ovog područja.

- Kada su objekti u pitanju, imamo nekoliko tipova i niko neće biti ni zaboravljen niti oštećen, u skladu sa zakonom. U prethodnom planu detaljne regulacije ovo područje nije bilo namenjeno za javnu zelenu površinu, ali je usvajanjem novog plana upravo to predviđeno. Krenuli smo u rešavanje tih postupaka zajedno sa opštinama Stari grad i Palilula i kako bude završeno projektovanje delova parka, uslediće i radovi na izgradnji parka. Okvirni rok za završetak radova je oko 3 godine. U smislu građevinskih radova nije potrebno više od dve do dve i po godine, ali zbog pravnih postupaka koje je neophodno sprovesti potrebno je dodatno vreme - dodaje.

Glavni urbanista je naglasio da je trasa na kojoj će se nalaziti Linijski park velika, kao i da predstavlja prirodni nastavak novog parka koji se nalazi pored Beton hale uz Karađorđevu ulicu.

- Pre toga se nalazi promenada u okviru Beograda na vodi, a u narednom periodu radiće se i deo od Beograda na vodi do Ade Ciganlije. Dakle, imamo zaista dug potez, od Ade Ciganlije do Ade Huje. Planirano je da Ada Huja postane rezervat prirode i da se čitav deo pošumi, te da bude nešto poput Ade Ciganlije - rekao je Stojčić.

Kaže da će Linijski park imati sve sadržaje koje može da ima savremeni urbani park u jednom savremenom gradu kakav je Beograd. Biće tu sportskih terena, sadržaja za decu, za starije, biciklističkih staza, staza za trčanje. "Imaćemo amfiteatar za kulturna dešavanja na otvorenom, tri podzemne javne garaže, čime ćemo rešiti problem parkiranja u ovom delu Dorćola koji se nastavlja na park, ali i za korisnike Linijskog parka", rekao je.

Kako ovaj park ne bi presecale saobraćajnice, Stojčić je objasnio da su na nekoliko mesta predviđene pozicije za nove podvožnjake, odnosno proširenje postojećih. Na taj način ovo će biti oaza bez buke, automobila i zagađenja. "Građevinski radovi na prve dve celine najverovatnije kreću krajem oktobra, a preliminarna vrednost ukupnih radova je 55 miliona evra, mada to zavisi od projektne dokumentacije", navodi dalje.

Govoreći o planu za Kosančićev venac i prostor srušene Narodne biblioteke u Drugom svetskom ratu, Stojčić je napomenuo da će se tu nalaziti moderan memorijalni centar koji treba da se realizuje prema projektu Borisa Podreke, jednog od najznačajnijih evropskih arhitekata.

- U pitanju je fantastičan projekat, nešto između trga, muzeja na otvorenom, a koji će se naći na poziciji gde je porušena biblioteka, što ne diskvalifikuje mogućnost da se tu jednog dana ponovo pojavi biblioteka sa nekadašnjim izgledom. Ovim planom smo uspeli da obezbedimo kvalitetniju lokaciju za primenjenu akademiju. Upravo se priprema materijal za javni arhitektonski konkurs, tako da će tu biti jedan fantastičan objekat. Imaćemo veći prostor uz velike stepenice, a tu će biti prostor i za fernikular, uspinjaču, čime će biti omogućeno da se stigne od Karađorđeve do Kosančićevog venca - istakao je Stojčić.

Što se tiče Plana detaljne regulacije Prvomajske ulice, kaže da je taj plan usvojen na nedavno održanoj sednici Skupštine grada na koji se dugo čekalo.

- Zemun ima veliki broj stanovnika, tako da Prvojamska ulica u skladu sa decenijskim idejama treba da dobije drastično proširenje i da se obezbedi više kolovoznih traka. Sada imamo preduslove da se nastavi sa ovim postupkom, a izrada projektne dokumentacije i izvođenje će se desiti u narednih nekoliko godina. Tako će se najvažniji pravac kroz Zemun konačno realizovati - zaključio je Stojčić.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>