• 0
 ≫ 

Izraelska kompanija prodala Mubadali udeo u gasnom polju Tamar za milijardu dolara

 ≫ 

Delek Driling je imao obavezu da proda svoj udeo u gasnom polju Tamar, shodno Gasnoj strategiji iz 2015. godine

  • 0
Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Izraelski Delek Driling prodao je kompaniji Mubadala Petroleum iz Abu Dabija preostalih 22 posto udela u istočnomediteranskom gasnom polju Tamar, za više od milijardu dolara, objavila je izraelska firma.

Polje Tamar, otkriveno 2009. godine na kojem je proizvodnja gasa počela 2013, jedan je od primarnih izraelskih izvora energije, zajedno sa gasnim poljem Levijatan, koje se takođe nalazi blizu izraelske obale.

Delek Driling je imao obavezu da proda svoj udeo u gasnom polju Tamar, shodno Gasnoj strategiji koju je izraelska vlada donela 2015. godine, kako bi privukla nove operatere i investitore i povećala konkurenciju u sektoru gasa, prenosi agencija Anadolija..

Drugi partneri u projektu Tamar su američki Ševron sa udelom od 25 odsto, mešovita američko-izraelska firma Isramko (28,7%), Delekova ćerka-kompanija Tamar Petroleum (16,7%), izraelski Dor Gas (4,0%) i američki Everest (3,5%).

Delek Driling takođe drži 45,3 posto udela u gasnom polju Levijatan, jednom od najvećih svetskih nalažišta prirodnog gasa, čije se rezerve procenjuju na približno 649 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i blizu 41 milion barela kondenzata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>