• 3

"Srbija ne samo da se oporavila, već i napreduje": Fič potvrdio kreditni rejting na nivou BB+

Fič smatra da je Srbija pronašla način da kroz ovu krizu prođe bez značajnih neravnoteža i da se ne samo brzo oporavi, već i napreduje

  • 3
Srbija ekonomija biznis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Agencija Fič Rejtings potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ i izglede za njegovo dalje povećanje procenila kao stabilne, a prognozu rasta srpske ekonomije je povećala na 6,3 posto za 2021.

Fič navodi, u upravo objavljenom izveštaju, da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj je očuvana niska inflacija, stabilan devizni kurs, saopšteno je iz Ministarsva finansija.

Agencija takođe konstatuje da su devizne rezerve zadržane na visokom nivou i da su na kraju jula ove godine iznosile 14,6 milijardi evra, što je za 1,1 milijardu evra više u odnosu na kraj 2020. godine.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou, potvrđuje da je i u uslovima pandemije, Srbija uspela da održi stabilnost ekonomije, jak finansijski sektor, dobre izvozne rezultate i sačuva radna mesta.

Fič je u novom izveštaju, zbog snažnog oporavka domaće tražnje u prvoj polovini 2021, povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu na 6,3 posto, što je znatno više od njegove prognoze iz marta. Takođe, u narednim godinama očekuje rast BDP-a iznad dugoročnog trenda.

Agencija ističe da se, nakon pada budžetskog deficita na 1,3 posto BDP-a za prvih šest meseci 2021. godine, očekuje njegovo kontinuirano smanjenje u periodu 2021-2023. godine, usled pozitivnih efekata primene vladinih mera podrške privredi. Naime, Fič predviđa pad budžetskog deficita u 2022, na nivou cele godine, na 3,2 odsto BDP-a, te njegovo dalje smanjenje na 1,9 procenata u 2023. godini, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija.

U izveštaju Agencije se navodi da je očuvan jak bankarski sektor, ostvaren rast kreditne aktivnosti, smanjeno učešće problematičnih kredita, kao i da su preduzete pravovremene i sveouhvatne fiskalne i monetarne mere. Sve to zajedno značajno je pomoglo da se izbegnu veliki čokovi izazvani pandemijom korona virusa.

Plata minimalac novac biznis

Foto: Shutterstock

Odgovorno vođenje ekonomske politike u prethodnim godinama i dobri ekonomski rezultati, ostvareni u periodu pre i zadržani tokom pandemije, rezultirali su postizanjem stabilnih i održivih javnih finansija, a efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi.

Fič smatra da je povećanje učešća javnog duga u BDP-u samo kratkoročno, jer je nastalo zbog potrebe da se finansiraju mere podrške za smanjenje posledica izazvanih pandemijom virusa kovid 19, i prognozira od sledeće godine stabilizaciju udela javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Kao pozitivnu stranu, agencija navodi činjenice da je prosečno vreme dospeća duga produženo na 6,7 godina sa 6,1 godine, koliko je iznosilo na kraju 2019. godine, te da je učešće duga denominovanog u stranoj valuti smanjeno za 2,0 procentna poena i na kraju juna iznosi oko 69 posto.

Uključivanjem srpskih obveznica u renomirani J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index i postignutim napretkom u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, uslovi finansiranja su poboljšani uz povećanje aktraktivnosti domaćeg tržišta i priliva novih investicija.

Fič ističe sposobnost Vlade i države da se nose sa krizom na odgovarajući način, pohvaljuje uspeh koji je ostvaren u procesu vakcinacije i smatra da je Srbija pronašla način da kroz ovu krizu prođe bez značajnih neravnoteža i da se ne samo brzo oporavi, već i napreduje.

Stabilna prognoza za naredni period dokaz je da Republika Srbija nastavlja da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku, usmerenu na dalje reforme, kako bi se poboljšalo poslovno okruženje i povećale investicije.

Zahvaljujući svemu tome, prema mišljenju analitičari FIča, može se očekivati dalja stabilizacija ekonomskih prilika u zemlji.

- Kontinuirane revizije naviše projektovanog rasta bruto domaćeg proizvoda od strane međunarodnih finansijskih institucija tokom prošle i ove godine potvrđuju ispravnost inicijalnih ocena Narodne banke Srbije s početka pandemije. Kao što smo sve vreme od početka pandemije čvrsto stajali iza svojih makroekonomskih projekcija, koje su se pokazale kao najtačnije, tako i sada smatramo da je sasvim realno da na nivou godine ostvarimo realni rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje 6,5%, jer najnoviji podaci pokazuju da je moguć i bolji ishod. I ne samo to, Narodna banka Srbije je već, prvi put, revidirala i srednjoročnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda - sa 4%, koliko je ranije iznosila, na raspon od 4% do 5% - rekla ovim povodom guverner Jorgovanka Tabaković.

- Pozitivni trendovi, uz kreiran povoljan ekonomski i poslovni ambijent u Srbiji, ključno će opredeliti da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, za koji investitori ocenjuju da joj već i sada pripada. Naše aktivnosti i dalje će biti usmerene na očuvanje monetarne i ukupne stabilnosti, kao i podršku visokom i održivom privrednom rastu, koji je osnova za dalji rast životnog standarda naših građana - zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković povodom ocena agencije Fič.

Video: Da li ima vrednosnih limita?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    4. septembar 2021 | 09:45

    Ne znam koji su im parametri da je inflacija na niskom nivou, ali ono što vidimo u realnom životu je da svaki dan sve poskupljuje i to ne za malo, a da plate stoje.Samim tim pada kupovna moć i građani sve manje toga mogu da priušte Drago mi je ako je tako na makroekonomskom nivou, ali koliko će građani da osete to, pitanje je.Kada bi oporezovali sve političare i njihove saučesnike od 90-tih do danas sa 50% od prihoda što su došli zloupotrebom službenog položaja, oteli, ukrali, ova država bi bila na nivou Švedske.Ova država je možda i najbogatija na svetu koliko je lopova, kriminalaca prevalila preko glave, dobro smo i živi

  • Др

    4. septembar 2021 | 06:39

    А шта кажу ови паћеници из опозиције!?

  • Djape

    4. septembar 2021 | 00:36

    Nezadrzivo napreeujemo dok opozicija kuka na sva usta. Ali kraj im stize u aprilu kada cemo ih potpuno ugasiti i odstraniti sa politicke mape

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>