• 0
 ≫ 

Najbogatiji Francuz prodao udeo u lancu supermarketa koji je pazario pre četrnaest godina

 ≫ 

Carrefour je prošao kroz nekoliko transformacija

  • 0
Bernard Arnault Bernar Arno / Foto: Wikimedia/Flickr/École polytechnique - J.Barande

Francuski milijarder Bernar Arno rasprodao je akcije lanca supermarketa Carrefour, kupljene pre 14 godina. Arno je imao 5,7 odsto udela preko svoje holding kompanije Financiere Agache, koja je prodajom deonica na tržištu u ubrzanom procesu prikupila 724 miliona evra (854 miliona dolara).

Akcije Carrefoura pale su za nešto više od pet odsto odmah posle vesti.

Udeo u Agacheu prodat je za 16 evra po akciji, nakon što je Arno, zajedno sa Colony Capital i Akon Capital, 2007. godine prvi put preuzeo udeo od 9,8 odsto po prosečnoj ceni od 47 evra po akciji.

Carrefour je prošao kroz nekoliko transformacija, pri čemu su akcionari imali koristi od pokretanja poslovanja, uključujući i lanac supermarketa DUA. Arno je bio jedan od tri velika akcionara, zajedno sa porodicom Moulin i brazilskim biznismenom Abilio Dos Santos Dinisom.

Kompanija je u maju obnovila mandat predsednika i izvršnog direktora Aleksandra Bomparda, koji je predvodio plan preokreta koji uključuje smanjenje troškova i e-trgovinu za povećanje prodaje i profita za još tri godine.

Najbogatiji čovek Francuske, Arno, podržao je u januaru Bomparda, kada je izvršna vlast razgovarala sa kanadskim Couche-Tardom o sporazumu preuzimanja supermarketa. Couche-Tard je na kraju odustao od ponude u vrednosti od 20 milijardi dolara nakon što je naišao na protivljenje francuske vlade. Bompard je od tada izvršio akviziciju Grupa BIG -a tvrdeći da je Carrefour bio sam po sebi održiv.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>