• 1

Biće to kraj jedne ere: Ko bi mogao da zameni Kuka na čelu Epla?

Ima još dosta vremena do godine koja se pominje, ali je Amerikanac odlučan da ne provede još jednu deceniju kao izvršni direktor jedne od najmoćnijih kompanija na svetu

  • 1
Tim Cook, Tim Kuk

Tim Kuk / Foto: Tanjug/AP

Nedavno je obeležena desetogodišnjica od datuma kada je Tim Kuk, CEO Epla, preuzeo to mesto nakon smrti Stiva Džobsa.

Sada se, međutim, već polemiše o tome ko bi mogao da ga nasledi, budući da ni sam Kuk ne vidi sebe u ovoj ulozi još jednu čitavu deceniju. Amerikanac je svakako postigao neverovatan uspeh tokom svih ovih godina, a u Eplu je oko dve decenije. Od 2011, akcije te tehnološke kompanije iz Amerike ojačale su više od 1.000 odsto.

Iako je sam Kuk bio svestan da ne može da nadmaši Džobsa, genijalnog uma koji je pokrenuo Epl i stvorio revolicionarne proizvode, svakako je uspešno realizovao zacrtane ciljeve. Kuk je u proteklih 10 godina pretvorio kompaniju u operativni centar i proširio portfelj proizvoda.

Kuk, koji u novembru puni 61 godinu, gotovo je siguran da će biti izvršni direktor Epla do 2025. godine. Blumberg piše da bi "upravni odbor Epla bio i više nego srećan da Kuk ostane duže na toj poziciji", ali je njegova odluka, izgleda, vrlo jasna.

Naime, interno se govori da Tim Kuk želi da bude CEO u Eplu samo još za jednu veliku i novu kategoriju proizvoda, a to će verovatno biti naočare za proširenu stvarnost, a ne automobil. Ta ideja se čini još daljom.

Kuk takođe razume da je vođenje kompanije iz Silicijumske doline, uglavnom, "igra za mlade ljude". Epl planira da sledeće godine predstavi slušalice sa "kombinovanom realnošću" - koje spajaju proširenu i virtuelnu stvarnost.

Naravno, Kuk bi mogao da odluči da ostane duže (ili kraće) u kompaniji, ali kombinacija faktora - akcije koje se isplaćuju 2025. godine ili lansiranje naočara - navode na to da bi se mogao povući negde između 2025. i 2028. godine.

Apple Store

Foto: Shutterstock

To je još dosta vremena, ali Amerikanac nadgleda carstvo vredno više biliona dolara, sa više od 100.000 zaposlenih, proizvode koji "održavaju" veliki deo sveta i akcije koje često pokreću tržište, kao i penzione račune desetina miliona ljudi.

Blumberg tvrdi da "nikada nije prerano za nagađanja o tome ko će preuzeti ovu poziciju". Imajući to na umu, dolaze do nekih snažnih opcija. Ovo su ključni akteri u kompaniji Epl: Kejt Adams, Edi Kju, Kreg Federigi, Džon Đanandrea, Greg Džozvijak, Sabih Kan, Luka Maestri, Deirdre O’Brien, Džoni Srouji, Džon Ternus i Džef Vilijams.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>