• 18
 ≫ 

Za krađu struje u Dražinom domu osumnjičena tri muškarca: Rudarenje trajalo pola godine

 ≫ 

Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a

  • 18
Ivanjica Dražin dom kriptovaluta bitkoin

Foto: RINA

Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu, u centru Ivanjice, osumnjičena su tri muškarca, a oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine. Sumnja se da su postavili opremu za rudaranje kriptovaluta i tako potrošili oko 55.000 kilovat sati struje, čija je materijalna vrednost veća od 20.000 evra.

- Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist, imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama - rekao je Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica i čovek koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave, dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudaranje kriptovaluta trajalo u rasponu od šest do sedam meseci.

Oprema je bila stavljena na dve palate, a kontrolisana je preko daljinskog upravljača.

- Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku - rekao je predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Rudaranje kriptovaluta sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno - neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra, kao i enormne količine električne energije.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    6. septembar 2021 | 10:52

    Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a.  Čeeekaj, čekaj, na stranu kriptovalute, odakle neprijavljeno brojilo tu? Koliko dugo je tu? Ko ga je izveo i kada? Za šta se i koliko koristila struja sa tog brojila pre ovoga??? Znači, zaposleni iz opštine su hteli na neprijavljeno brojilo da zakače nešto svoje kad su videli da je to uradio neko pre njih.

  • Larva

    6. septembar 2021 | 11:04

    Ajmo ponovo - 55.000 kw/h košta 22.000 evra?! Hoćete da kažete da 1 kw/h plaćate 49 dinara? Odakle uvozite tu struju, sa Novog Zelanda?

  • ZA

    6. septembar 2021 | 10:53

    Pa gde je bio Draža i dozvolio im,ipak je on bio vlasnik i odgovoran.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>