• 0

I banke traže svoje poreske oaze: U njima godišnje čuvaju 20 milijardi evra

Upotrebu poreskih oaza od strane banaka mnogi aktivisti vide kao posebno izraženu, budući da je više od 1,5 miliona evra novca poreskih obveznika upotrebljeno za spasavanje posrnulih banaka u Evropi, nakon finansijske krize 2008. godine

  • 0
Plata minimalac novac biznis

Foto: Shutterstock

Vodeće evropske banke godišnje rezervišu oko 20 milijardi evra - što je ekvivalentno 14% njihove ukupne dobiti - u poreskim oazama.

Barclays, HSBC i NatWest Group su među onima koji uživaju najniže poreske stope, prema novom izveštaju. Brojke proizlaze iz analize koju je sprovela "EU Tax Observatory", o 36 velikih banaka koje su dužne da javno izveštavaju o svojim aktivnostima, po zemljama.

Banke za koje se navodi da uživaju posebno nisku efektivnu poresku stopu na svoju dobit, manju od 15%, uključuju ove tri navedene - koje su prošle godine promenile ime u Royal Bank of Scotland.

Efektivna poreska stopa izračunava se kao odnos između ukupno plaćenog poreza i ostvarene dobiti u svim jurisdikcijama. Portparol HSBC-a rekao je da banka "nije koristila strategije za izbegavanje plaćanja poreza, uključujući one zamišljene da veštački preusmere profit na jurisdikcije sa niskim porezima".

Portparol Barclays-a kaže da je ta banka peti po veličini poreski obveznik u Velikoj Britaniji i da je plaćala poreze u svim jurisdikcijama u kojima posluje. NatWest nije odgovorila na zahtev Gardijana za komentar.

Ove tvrdnje će, međutim, dodatno "ohrabriti" one koji kažu da vodeće zemlje moraju biti ambicioznije u suzbijanju agresivnog izbegavanja plaćanja poreza i prebacivanja profita na jurisdikcije sa niskim porezima od strane multinacionalnih kompanija.

Upotrebu poreskih oaza od strane banaka mnogi aktivisti vide kao posebno izraženu, budući da je više od 1,5 miliona evra novca poreskih obveznika upotrebljeno za spasavanje posrnulih banaka u Evropi, nakon finansijske krize 2008. godine.

Posle razgovora koje je organizovala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, 130 zemalja, koje predstavljaju više od 90% svetskog BDP-a, podržalo je prošlog jula minimalnu globalnu poresku stopu za multinacionalne kompanije od 15%.

Paralelne mere za ograničavanje prebacivanja profita u poreske rajeve od strane 100 najvećih svetskih kompanija predložio je Bajden, a o njima se sada raspravlja u OECD-u.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>