• 1

"Saradnja sa KfW vredna 1,5 milijardi evra. Želimo da budemo lider u regionu"

Zorana Mihajlović se u Beogradu sastala sa regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu, kao i sa direktorom KfW-a u Srbiji

  • 1
STRATEGIJA VODONICNA SRBIJA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da Srbija želi da bude lider u regionu kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i zelenoj agendi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, Mihajlović se u Beogradu sastala sa regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu, Klausom Milerom, i direktorom KfW-a u Srbiji, Rudigerom Hartmanom.

Sa njima je razgovarala o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru. Ministarka je istakla da je vrednost zajedničkih projekata u energetici sa KfW - 1,5 milijardi evra i zahvalila na dobroj saradnji i podršci u cilju efikasnijeg sprovođenja zelene agende.

- Izmenili smo zakone u energetskom i rudarskom sektoru, pripremamo novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine sa vizijom do 2050, a radimo i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku. Pripremili smo se da budemo mnogo efikasniji u sprovođenju zelene agende - rekla je Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, ona je dodala da se dosta radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, te da je osnovan Fond za energetsku efikasnost, kao i da se poseban akcenat stavlja na podršku građanima da postanu proizvođači energije kroz postavljanje solarnih panela.

Solarni paneli ploče Foto: Tanjug/AP

Klaus Miler kaže da je saradnja KfW sa Srbijom, posebno u energetskom sektoru, veoma važna. "Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije izuzetno je bitno i zainteresovani smo da vas podržimo u tome. Samo za javne investicije planiramo 75 miliona evra", rekao je Miler.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata u oblasti energetske efikasnosti i izgradnji novih toplana, kao i o projektima u sektoru elektroenergetike, posebno o izgradnji Transbalkanskog koridora.

Sastanku je prisustvovao ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, a kako je saopšteno, ministarka će u sredu, zajedno sa Milerom i Hartmanom, obići hidrocentralu i toplanu u izgradnji u Malom Zvorniku.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gila

    6. septembar 2021 | 14:03

    Hajde dajte nam u opštini Despotovac,ima nas zainteresovanih !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>