• 0

Šta dalje? Istekla dva ključna programa za pomoć nezaposlenima u SAD

Procenjuje se da će otprilike 8,9 miliona Amerikanaca izgubiti sve ili neke od ovih beneficija

  • 0
Sastanak kancelarija IT devojka posao prezentacija office

Foto: Shutterstock

Milioni Amerikanaca koji su bez posla izgubili su naknade za nezaposlene, pri čemu je na snazi ostalo samo nekoliko programa ekonomske podrške usmerene ka onima koji su i dalje finansijski pogođeni pandemijom.

U ponedeljak su, naime, istekla dva ključna programa, jedan je pružao pomoć nezaposlenim frilenserima i radnicima iz koncertnog sektora, a drugi je pružao beneficije onima koji su nezaposleni više od šest meseci.

Pored toga, dodatna naknada za nezaposlene u iznosu od 300 dolara nedeljno, administracije predsednika Džozefa Bajdena, takođe je prestala da važi. Procenjuje se da će otprilike 8,9 miliona Amerikanaca izgubiti sve ili neke od ovih beneficija.

I dok je Bela kuća ohrabrivala savezne države da nastave da plaćaju nedeljnu naknadu od 300 dolara korišćenjem novca sa stimulativnih računa, nijedna država se nije odlučila za to.

Mnoge su čak rano odustale i od saveznog programa, nakon što su se neke firme žalile da ne mogu da pronađu dovoljno ljudi za zapošljavanje.

Ekonomisti Piter MekKrori i Daniel Silver, iz JPMorgana, otkrili su "nultu korelaciju" između rasta broja radnih mesta i državnih odluka da se barem do sada odustane od savezne pomoći za nezaposlene.

Ekonomista sa Univerziteta Kolumbija, Kalj Kumbs, pronašao je samo minimalne koristi. Količina novca koju je savezna vlada ubacila u programe za nezaposlene od početka pandemije je astronomska.

Otprilike 650 milijardi dolara, prema nestranačkom Odboru za odgovoran federalni budžet, pomoglo je milionima Amerikanaca koji su bez svoje krivice izgubili posao da plate hranu, benzin i račune.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari