• 1

Prvi su uveli bitkoin, drže milione u njima: Ipak, idu li iz "jednog ludog sistema ka još luđem"?

Bukele je, prema pisanju Rojtersa, saopštio da El Salvador poseduje 400 bitkoina

  • 1
bitkoin Foto: Freepik.com

Gotovo svi svetski mediji izvestili su o tome da je El Salvador kupio 21 milion dolara u bitkoinima, budući da je postao prva svetska zemlja koja ga je legalizovala kao valutu.

Predsednik te države, Najib Bukele, predočio je plan za njegovo uvođenje u junu, a vlada je predstavlila ovaj potez kao način da se poveća otvaranje novih radnih mesta i da se ujedno unapredi ekonomija, smanjenjem zavisnosti od američkog dolara.

Bukele je, prema pisanju Rojtersa, saopštio da El Salvador poseduje 400 bitkoina. On je prethodno otkrio da je El Salvador kupio prvih 200 bitkoina, najavivši na Tviteru da će njihovi brokeri kupovati mnogo više.

Zbog te vesti, vrednost najpoznatijeg digitalnog novčića na svetu sinoć je porasla za 1,49%, na više od 52.680 dolara. Ipak, nekima nije baš najjasnije zašto je donesena ova odluka, te su je opisali kao "odvažni eksperiment".

- Zemlja koja je zarobljena u ludom monetarnom sistemu (dolarizacija) ide ka još luđem sistemu. Teško je naći odgovor na to kako bi se ovo moglo dobro završiti - rekao je pre ekonomista sa Harvarda, Dani Rodrik.

Ono što se navodi kao prednost uvođenja bitkoina kao ravnopravne valute jeste bolji pristup siromašnih ljudi sistemima plaćanja (mnogi nemaju račun u banci), kao i otpadanje visokih naknada u slučaju onih koji žive u inostranstvu, a novac šalju u domovinu.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    7. septembar 2021 | 12:23

    sto nisu kupili zlato kao Kina i Rusija !??! .. a ovo je neko resio da isproba pa sta bude :) pola ce da propadne a drugu polovinu ce da traze na sudu hahah

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>