• 3

"Žene u Srbiji za 15% manje radno angažovane od muškaraca. Na istom poslu, često i slabije plaćene"

Sindikalna organizovanost žena ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji

  • 3
posao, šef

Foto: Freepik

- Žene u Srbiji čine nešto više od polovine radno sposobnog stanovništva, ali je za gotovo 15 procenata niža zaposlenost u populaciji žena - istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić Tepavčević na onlajn konferenciji "Žene u sindikatima u Srbiji", koju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i udruženje "FemPlatz".

Kisić Tepavčević je naglasila da je zato, kada su u pitanju tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja, u različitim strategijama i akcionim planovima poslednjih godina akcenat stavljen upravo na žene.

- Prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovom momentu je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno nešto više od 65.000 lica, od kojih je gotovo 36.000 žena. Tu je napravljen pomak, jer vidimo da je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 55 odsto žena - navela je ministarka.

Dodala je da ima još nepovoljnih indikatora kada je u pitanju položaj žena i da je jedan od njih - nepovoljni položaj kada je u pitanju plaćenost na određenim poslovima.

- Diskriminacija kada je u pitanju polna pripadnost postoji čak i za istu vrstu delatnosti i to su stvari o kojima moramo stalno da pričamo - ukazala je Kisić Tepavčević.

Govoreći o položaju žena u sindikatima, Kisić Tepavčević je navela da je položaj žena u tim organizacijama veoma značajan, imajući u vidu da žene, zbog boljih pregovaračkih sposobnosti i dubljeg sagledavanja slike, često umeju da budu ključna komponenta u postizanju odgovarajućih dogovora i sporazuma.

Kako je dodala, sindikalna organizovanost žena ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji, a dokaz za to je da su mnoge žene na najvišim i rukovodećim položajima u brojnim sindikalnim organizacijama.

Prof. dr Kisić Tepavčević je istakla da je biti žena velika privilegija i da tako sve žene treba da se osećaju, da su žene svojim znanjem, iskustvom, solidarnošću, marljivošću, obrazovanjem, pokazale šta su i koliko značajnu ulogu imaju, a na žene koje su deo sindikalne borbe je apelovala da budu oštre u zaštiti svojih koleginica, posebno kada primete da im poslodavac uskraćuje njihova prava i posebno kada su u pitanju buduće majke.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>