• 1

Počinje zavrtanje slavine: FED smanjuje programe podsticaja

"Sagledavajući aktuelnu situaciju, smanjenje će krenuti ove godine"

  • 1
Novac, posao, dolari Foto: Shutterstock

Američke Federalne rezerve (FED) treba da krenu s realizacijom plana za smanjenje svog masivnog pandemijslog programa stimulusa uprkos tome što je rast zapošljavanja usporio prošlog meseca, izjavio je Džejms Bulard, predsednik FED-ove filijale Sent Luis, u intervjuu za Fajnenšel Tajms.

Bulard je odbacio zabrinutosti vezane za posustajanje oporavka tržišta rada, iako je američka privreda u avgustu otvorila najmanje novih radnih mesta u sedam meseci jer je zapošljavanje u sektoru zabave i ugostiteljstva stalo usled ponovnog rasta broja zaraženih kovidom-19.

"Postoji velika potražnja za radnicima i više je radnih mesta nego nezaposlenih", rekao je Bulard u intervjuu objavljenom danas.

"Ako paralelno uspemo da obezbedimo radnike i pandemiju stavimo pod bolju kontrolu, svi su izgledi da ćemo sledeće godine imati veoma snažno tržište rada", rekao je on.

Bulard je krajem avgusta izjavio da bi želeo da centralna banka uskoro počne sa smanjenjem kupovinu obveznica i da okonča kupovine do prvog kvartala 2022.

"Sagledavajući aktuelnu situaciju, smanjenje će krenuti ove godine i završiće se negde u prvoj polovini sledeće godine", rekao je on za FT.

Video: Da li je Evropski zeleni dogovor tema i za Srbiju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    8. septembar 2021 | 17:22

    Pa videli su da su pogrešili sa tim načinom stimulisanja... Pa gde to na kugli zemaljskoj još ima da kada radiš imaš 35 000 din a kada sediš kući ne zaposlen imaš 45 000 din? Masa tj armija ljudi nije htela da radi u USA e zato će sada morati da pokrenu svoje lenje guzice! Do 1. Novembra ima da polovina njih bude zaposlena... Živi bili pa videli...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>