• 2
 ≫ 

Nema više zarade od 4.650 dolara mesečno: Kina zabranila privatne časove online, pogođeni i naši

 ≫ 

Ove godine vlasti su zabranile profitno podučavanje iz predmeta u školskom programu

  • 2
devojka, učenje, engleski jezik, oxford, rečnik

Foto: Наталия Когут /Pixabay

Kina je danas zabranila privatnim nastavnicima da drže časove na internetu ili na neregistrovanim mestima, poput stambenih zgrada, hotela i kafića, u težnji da iskoreni svako podučavanje zbog profita.

Ove godine vlasti su zabranile profitno podučavanje iz predmeta u školskom programu, u nastojanju da ublaže pritisak na decu i roditelje.

Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da centri van kampusa koji nude nastavne predmete iz školskog programa moraju biti licencirani da rade van registrovanog mesta i da zapošljavaju kvalifikovane nastavnike, prenosi Rojters.

I institucijam koje primarno ne rade preko interneta takođe neće biti dozvoljeno da izvode nastavu nakon škole putem poruka, video konferencija ili platformi za prenos uživo, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je navelo da zabeleženi pokušaji izbegavanja propisa uključuju angažovanje predavača pod maskom "kućnih usluga", "kulturne komunikacije" ili "podučavanja uživo", kao i izvođenje nastave u ime letnjih kampova ili studijskih putovanja.

I mediji u Kini su ove nedelje izvestavali o različitim načinima na koje roditelji i tutori pokušavaju da zaobiđu pravila, uključujući i to kako su neke agencije oglašavale poslove za učitelje koji mogu da zarade do 4.650 dolara mesečno.

Zbog ove odluke, i udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), zabrinuto je za sudbinu 20.000 frilensera koji su Kinezima davali časove engleskog jezika.

Udruženje se oratilo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja s inicijativom da radna grupa za izradu predloga zakona o fleksibilnim oblicima rada što pre počne da radi na zakonskom tekstu.

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    9. septembar 2021 | 16:19

    Vecina nastavnika 4500$ zarade za 6 meseci do godinu a ne za mesec dana. Nadjite mi te koji zaradju preko 4500$, ima ih, ali su u manjini. Opet ispada da zarađujemo velike cifre što jednostavno nije tačno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>