• 0
 ≫ 

Potpisan Memorandum o razumevanju između Rumunije i Srbije: "Ovo je istorijski momenat"

 ≫ 

Momirović je istakao da je "Rumunija sinonim prijateljstva sa Srbijom"

  • 0
Panorama Beograda, ušće Save u Dunav Foto: Marko Jovanović

Agencija za upravljanje lukama Srbije i rumunska Administrativna uprava dunavskih i morskih luka (APDM) potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju, koji će u oblasti teretnog i putničkog saobraćaja doprineti razmeni iskustava, promotivnim aktivnostima i zajedničkim projektima.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, koji je prisustvovao potpisivanju, ocenio je da je "Rumunija sinonim prijateljstva sa Srbijom", jer je to, kaže, država sa kojom nema otvorenih pitanja, a "takvi odnosi bili su kroz vekove".

On je podsetio na istoriju ranijih zajedničkih ulaganja na reci Dunav, a pre svega na Ðerdapu. Takođe je istakao da su u poslednjih više decenija izostajale investicije u vodi, saobraćaju i infrastrukturi u Srbiji i naglasio da se to danas menja.

Rekao je da Srbija u toj oblasti planira investicije od pola milijarde evra, što će, ističe, omogućiti bolju povezanost srpskih dunavskih luka sa železnicom, kao i tih luka sa Crnim morem. Momirović je dodao da je to trebalo uraditi pre 30 do 40 godina.

Kaže da su te inevsticije samo deo "velikog investicionog talasa u kojem se Srbija nalazi".

Ambasadorka Rumunije u Srbiji, Silvija Davidoju, naglasila je da je ovo potpisivanje istorijski trenutak u okviru saradnje dve zemlje u oblasti plovidbe Dunavom koja, dodala je, traje puno vremena. Sadašnju saradnju ocenila je kao dobru i istakla da su ispred Srbije i Rumunije nove prilike za saradnju.

Navela je da je Memorandum pravni osnov za razmenu informacija i investicija, te da će omogućiti bolji protok robe u oba smera, i istakla neke od projekata koje razvijaju luke sa obe strane granice.

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>