• 0

Referentna kamata NBS ostaje na istom nivou, evo koliko iznosi

U drugom delu 2022, NBS očekuje kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona

  • 0
Srbija ekonomija biznis 1 Foto-ilustracija: Shutterstock

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 1,0 posto, odlučio je na današnjoj sednici Izvršni odbor NBS.

Prilikom odlučivanja, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu povoljna domaća privredna kretanja i činjenicu da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine od 7,6 procenata premašio prvobitna očekivanja, saopštila je NBS.

Visoka stopa realnog ekonomskog rasta delom je rezultat niske prošlogodišnje baze, ali i povoljnih tekućih kretanja. Brži rast ekonomske aktivnosti od očekivanog ukazuje na to da bi stopa rasta BDP-a Narodne banke od 6,5 posto za ovu godinu, mogla biti i premašena, napominju iz NBS.

Više od polovine privrednog rasta trebalo bi da bude rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje. Pozitivan doprinos očekuje se i od neto izvoza, zahvaljujući bržem rastu izvoza robe i usluga od uvoza.

U smeru popravljanja eksterne pozicije, kako se dodaje, i nadalje će delovati rast izvoznih kapaciteta, podstaknut visokim prilivom stranih direktnih investicija, kao i očekivani globalni ekonomski oporavak.

Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je privremenih faktora, pre svega, niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu, kažu iz NBS.

Pored toga, na domaćem tržištu se od aprila beleži i nešto izraženiji rast cena povrća. Nasuprot tome, sa strane tražnje nema znatnijih inflatornih pritisaka i pored snažnog rasta naše ekonomije.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja - najpre u gornjoj polovini cilja do drugog tromesečja 2022, da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja. U drugom delu 2022, NBS očekuje kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona.

Domaći monetarni okvir, odnosno model sprovođenja osnovnih repo operacija, kažu, pruža Narodnoj banci Srbije veću fleksibilnost u sprovođenju monetarne politike, što Izvršnom odboru daje mogućnost za adekvatnu i blagovremenu reakciju, čak i bez promene osnovnih kamatnih stopa.

inflacija Foto: Pixabay

Na sednici je ocenjeno da se, iako kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije, nastavlja ubrzan oporavak svetske privrede zahvaljujući napretku u vakcinaciji stanovništva i podršci ekonomskih politika vodećih svetskih ekonomija.

Ubrzanje rasta zone evra, kao i viša inflacija od početka ove godine, za sada ne utiču na odluku Evropske centralne banke da smanji stepen ekspanzivnosti monetarne politike, jer se faktori više inflacije ocenjuju privremenim, napominje NBS.

Iako u skorije vreme ni Sistem federalnih rezervi (FED) najverovatnije neće povećati svoje kamatne stope, do kraja godine bi mogao da donese odluku o smanjenju obima kupovine aktive u okviru programa kvantitativnih olakšica, što bi moglo da se odrazi na priliv kapitala u zemlje u usponu, uključujući i Srbiju, i zahteva opreznost monetarne politike, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka takođe predočava da je u međunarodnom okruženju prisutan trend rasta inflacije, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, i ističe da kada je reč o našem regionu gotovo sve zemlje, osim Srbije, suočavaju se sa rastom inflacije iznad gornje granice inflacionog cilja.

Naredna sednica na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. oktobra.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>