• 2

Kinezi hoće da zabrane proizvodnju Ajfona 13, i to nekoliko dana pred njegovo lansiranje

Teško je poverovati da Xiao-i može postići na sudu ono što nisu uspele brojne firme u prošlosti, sa kojima je Epl vodio pravne bitke

  • 2
iPhone 13

Foto: Apple

Epl (Apple) se sprema da izbaci na tržište svoj novi Ajfon (iPhone) uređaj, tačnije Ajfon 13, ali baš u tom momentu kineska firma za veštačku inteligenciju, zvanično poznata kao "Shanghai Zhizhen Network Technology Co" (Xiao-i), podnosi sudsku tužbu kojom želi da zaustavi proizvodnju novog telefona, pre nego krene prodaja.

Xiao-i tvrdi da je Epl, bez dozvole, koristio njegov patent za chat robota koji se našao u digitalnom asistentu Siri, i to je glavni razlog zašto kompanija želi da stane na put prodaji Ajfon telefona, ali i Ajpeda (iPad) i drugih aparata u koje je integrisana Siri u Kini.

Prema pisanju nekih kineskih medija, "Epl, za razliku od prethodnih situacija, ovaj put ne želi sudsku borbuXiao-i, već je spreman da se nagodi". Ipak, div je tu vest odmah demantovao.

"Razočarani smo što je Xiao-i Robot podneo još jednu tužbu. Radujemo se što ćemo izneti činjenice sudu, i nastavićemo da se fokusiramo na isporuku najboljih proizvoda i usluga u svetu", navodi se u saopštenju.

Teško je poverovati da Xiao-i može postići na sudu ono što nisu uspele brojne firme u prošlosti, sa kojima je Epl vodio pravne bitke. Inače, Nikkei Asia u novom izveštaju otkriva da je TSMC, najveći Eplov dobavljač čipova, sproveo "najveće povećanje cena u deceniji".

Tačna cena se svakako još uvek ne zna, jer Ajfon 13 treba da bude predstavljen tek naredne nedelje. Ipak, govori se o procentima. Dobra vest je da će Ajfon 13 koristiti 5nm čip, što znači manje povećanje cene, ali je loša vest da TSMC već "nalaže naknade za proizvodnju oko 20% veće od svojih rivala, prema mišljenju industrije".

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    9. septembar 2021 | 17:21

    Ništa čudno. Najveći "kradljivci" tehnologije i patenata su upravo najveće kompanije. Apple odavno nema ništa svoje revolucionarno osim cijene.

  • Marija

    9. septembar 2021 | 16:07

    I teba oni njina Huavej koji je imao sjajne modele i sad ima jedan supe tako da podržavam i treba da zabrane

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>