• 9

Rodna ravnopravnost treba da bude način života u svim sektorima

Mihajlovićeva je navela da je u samo jednom od sedam državnih preduzeća žena direktor

 • 9
Zorana Mihajlović NIS Energetika

Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Žene su nosioci promena, a ova godina u Srbiji je u oblasti rodne ravnopravnosti, zaštite životne sredine i energetske tranzicije ključna, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Doneti su zakonodavni okviri u oblasti rodne ravnopravnosti, ali to nije dovoljno kada govorimo o vezi između održivog razvoja i rodne ravnopravnosti, ocenila je ona na skupu "Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj" u organizaciji Koordinacionod tela, kompanije NIS i UN Womena.

- Rodna ravnopravnost treba da bude način života i rada u svim sektorima, odnosno nešto što će nam biti priridno a ne nametnuti kada imenujemo direktore i nadzorne odbore i procentu žena i muškaraca u kompanijama - precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je naročito važno koliko je žena na rukovodećim mestima u kompanijama, jer one donose drugačije odluke o investicijama nego muškarci.

Zorana Mihajlović NIS Energetika

Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Mihajlovićeva je navela da je u samo jednom od sedam državnih preduzeća žena direktor.

- Žene u mnogo većem broju upisuju fakultete i brže ih završavaju nego muškarci i zato na truzištu rada treba da im damo priliku da to što su naučile pokažu u praksi - rekla je Mihajlovićeva.

Zamenica regionalne direktorke Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Chela rekla je da je prema podacima te svetske organizacije žene zauzimaju svega 28 odsto menadžerskih pozicija u svetu, i da je podrterbno spšorvesti poboljšanja u energetskom sektoru, kako bi se popravio generalno njihov položaj u društvu.

- Znamo da su žene najveći korisnici enegrije zbog poslova u domacinstvi, a imaju najmanje mogućnosti da je obezbede. Žene su 50,6 odsto manje plaćene u Srbiji, a siromaštvo povećava problem neplaćenog rada u domaćinstvu i ovde imamo dokaz da žene rade duplo više, zbog energetskog siromaštva. Ono utice i na zdravlje žena, jer zagađenje u domaćinatvu odnese četiri miliona života žena godišnje u svetu, a u romskoj populaciji je ta situacija još teža - rekla je Chela.

Zorana Mihajlović NIS Energetika

Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Dodala je kako su žene glavni pokretači promena energetskih navika u porodicama i da su prijemčivije za pimenu ekološki održivije energije, jer više do policine pojedinaca koji racionalno koriste energiju u domaćionstvu su žene.

- Ključno je da ih opremimo veštinama, resusrsima i finansijama, da mogu da uvedu rešenja koja će doprineti smanjenju emisije udgljendioksida - ocenila je Chela.

Ona je pohvalila angažovanje potpredsednice srpske Vlade Zorane Mihajlović na planu energetike i rodne ravnopravnosti, i poručila kako tu politiku treba pretvoriti u akciju kako bi Srbija mogla da dođe do održivog razvoja i tako reši osnovne uzroke nejednakosti među polovima.

Zorana Mihajlović NIS Energetika

Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da u toj kompaniji veruju da su najvredniji resurs 11.000 zaposlenih,od čega trećinu čine žene.

- Zato rodna ravnopravnost za NIS nije smao lepa ideja koju treba ostvariti u budućnosti. Za nas je to svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Našu različitost vidimo kao šansu da ujedinimo najbolja iskustva i unapredimo svoje poslovanje u sviim oblastima. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS - naglasio je Tjurdenjev.

On je dodao kako je rodna ravnopravnosti jedan od temeljen održivog razvoja kompanije koji će ona nastaviti da razvija pre svega uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Old Delija

  Ova se mnogo rasirila, za Koga radi bog pita, cisto zbog ravnopravnosti odmah bih je smenio. 🤩🇷🇸

  5
  0

  Podelite komentar

 • Koki

  Enciklopedijski primer terorizma, prvi da vas vidim 50 % u zatvorima a posle mozemo da pricamo.

  4
  1

  Podelite komentar

 • Nacionalista

  To smatrate i u rudnicima ili samo da uvalite gu*ice u neku direktorsku fotelju, ako je ravnopravnost onda neka bude tako.

  8
  0

  Podelite komentar

Google preporuke