• 56
 ≫ 

Taksisti i advokati ne moraju da imaju nove fiskalne uređaje: Koje profesije su još "oslobođene"?

 ≫ 

Fiskalne kase neće morati da imaju dve "velike" profesije

  • 56
Kasa, fiskalna kasa Foto: Shutterstock

Za zamenu starih fiskalnih uređaja određen je prelazni rok koji počinje 1. novembra ove godine i traje do 30. aprila naredne godine.

Odluka će biti utvrđena i zakonskim izmenama koje su planirane za sledeću nedelju, a zapravo, privreda je predložila šestomesečni prelazni period kako bi imali vremena da se prilagode na novi model.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati.

Međutim, postoje i izuzeci. Udredba istovremeno sužava krug oslobođenih od evidentiranja prometa na malo. Izuzeća se tako odnose na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje.

frizer Foto: Freepik

To su pre svega taksisti, advokati, kao  i prodavci na pijacama pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, odnosno onlajn prodavci.

Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara.

1. novembra počinje prelazni period za prilagođavanje privrede koji traje do 30. aprila 2022. godine.

Ukoliko Vlada usvoji izmene Zakona o fiskalizaciji, one bi trebalo da se nađu u Skupštini u prvoj nedelji oktobra, kako bi poslanici mogli o njemu da odlučuju u okviru paketa zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija.

Podsetimo, obveznici fiskalizacije od 1. oktobra u obavezi da putem portala Poreske uprave ePorezi popune prijavu svojih poslovnih jedinica ili prodajnih objekata, da bi nakon toga u svoje poresko sanduče dobili Uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Azra

    10. septembar 2021 | 21:39

    Fiskalne kase moraju da imaju male prodavnice ali advokati koji zgrću lovu ne. Gde je tu pravda. Zubari i advokati su najveći utajivači poreza u Srbiji ali se o tome ne govori, dok poreski inspektori terorišu maloprodajbe objekte. Zašto me ispituju advokate i zubarke za njihovo bogastvo odakle im.

  • Komsija

    10. septembar 2021 | 21:25

    Zasto su advokati oslobodjeni svega?

  • Vernik

    10. septembar 2021 | 22:08

    A verski sluzbenici? Muslimanska zajednica, Evangelisticka crkva, Jevrejska zajednic Rimokatolicka Crkva i naravno Srpska pravoslavna Crkva. Mislim da bi i oni trebalo da imaju fiskalizaciju i da se zna da je svuda isto. A ne da se po narodu prepricavaju cene usluga koje verski sluzbenici naplacuju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>