• 5

"Prilika za pravu ekološku akciju, ugradite solarne panele": Nema taksi i tehničke dokumentacije

Ministar je naglasio da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

 • 5
solarni paneli

Foto: Unsplash

Građani mogu bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 КW. Ovo je prilika za građane da pokažu ekološku svest i realno doprinesu smanjenju ugljeničnog otiska, saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine, u cilju povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora, i posebno aktivnog uključivanja građana u energetsku tranziciju, po prvi put je uveden i institut kupca-proizvođača. Na ovaj način je omogućeno da građani budu aktivni učesnici u proizvodnji električne energije što je praksa u celoj Evropi.

„Borba za održivu budućnost polazi od svakog od nas, od odluke da se nešto učini u tom pravcu. Najlakše je držati pridike kao ovi lažni ekolozi, koji bi da zatvore fabrike, rudnike, bez imalo svesti šta je to cirkularna ekonomija i održiva budućnost. Vlada Srbije je odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh“, naveo je ministar Momirović.

Ministar je naglasio da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

„Svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca. Želja nam je da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredine korišćenjem solarne energije“, izjavio je ministar Momirović.

U Srbiji danas ima, prema dostupnim procenama, oko 600 km2 krovova, a cilj je da bar 10% navedene površine bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 MW energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca kao obnovljivog izvora energije. Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 MW instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigedan, istakao je ministar Momirović i dodao da je jedino što građani, kupci - proizvođači treba da urade jeste da potppišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmenilo je Pravilnik (Službeni glasnik broj 087/2021) što će za posledicu imati da za radove na postavljanju solarnih panela, kao jednostavnih objekata u smislu Zakona o planiranju i izgradnji nije potreban nikakav akt nadležnog organa, a da se za objekte čija je proizvodnja energije preko 50 kw ubrzaju i pojeftine svi postupci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivi

  Svugde u svetu se debelo isplati rad sa solarnim panelima...i svugde je zakonom regulisano da mora da se ima zagarantovan otkup po normalnoj ceni..koja daje zaradu...samo kod nas se radi da nema zarade...jos malo i otimace ti..zato gde god da se ode to su polja i polja solarnih panela...osim kod nas...umesto da se podigne svest o tome da se ulaze u solarne panele...jer dobit je ne samo finansiska nego i ekoloska...zato sve normalne drzave koje ne misle na licne dzepove to debelo nagradjuju...ali kod nas je vazno da se rade hidro elektrane da jos malo da unistimo eko sistem...nisu dovoljno samo fabrike...moro to bolje za nasu decu...da steknu kolektini imunitet...

  1
  1

  Podelite komentar

 • Nikola

  Pa će Srbija za koju godinu i solarnu energiju da nam naplaćuje

  1
  0

  Podelite komentar

 • DRagutin

  Kada budu izbacili na tržište solarne panele što su studenti u Nemačkoj napravili i patentirali a daju 8 puta (800%) više struje od sunca e onda možda i ugradim! Ja hteo da stavim panele, zovem firmu, pitam koliko šta itd, i ? Celih 20 hiljada €rotskih novčanica za kompletan posao! Struja se prodaje EPS-u a oni odbijaju od potrošenih kw a ostalo plaćaju po tržišnoj ceni! Problem je veliko ulaganje (lično održavanje kompletnog sistema), mala proizvodnja jer jedan panel daje svega 250w pod punim sunčevim sjajem... Ma da skratim... Povratiš uložene pare za 20 godina...

  2
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke