• 0
 ≫ 

"Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta": U planu projekti u Srbiji od 6 mlrd $

 ≫ 

"Železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta", naglasila je Brnabićeva

  • 0
Tomislav Momirović

Foto: MGSI/Đorđe Krstić

Tomislav Momirović

Foto: MGSI/Đorđe Krstić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje želznički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u reigonu i sa EU.

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine, kada smo počeli ozbiljno da ulažemo u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Brnabićeva je poželela dobrodošlicu partnerima iz EK, Transportne zajednice, kao i predstavnicima EIB i EBRD i drugima iz EU, koji nam pomažu, kako je rekla, na tom izazovnom i ambicioznom putu - da potpuno rekonstruišemo i unapredimo naše železnice.

"Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog", naglasila je premijerka. Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende.

"Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta", naglasila je Brnabićeva.

Kada je reč o železničkim projektima u vrednosti od šest milijarde evra, Brnabićeva kaže da se trenutno radi na potrebnoj dokumentaciji i studijama, uz podršku EU i evrpskih finansijskih institucija. Istakla je da je svakako najvažniji železnički projekat brza pruga od Beograda do Novog Sada, u koju ulažemo više od dve milijarde evra.

Premijerka je rekla da će i u železnički Koridor 10 biti uloženo oko dve milijarde evra, uz podršku EU , EIB i EBRD i drugih evropskih partnera i to bez dela od Niša do granice sa Severnom Makedonijom.

- Tako da samo u ova dva velika projekta planiramo nešto više od četiri milijarde evra - dodala je ona.

Kako je rekla, Srbija je do 2014. godine bila gladna putne i železničke infrastukture. Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da su za nas jednako važna i putna i železnička infastruktura, kao i da je u prethodnom periodu prioritet bilo da se povezu veliki gradovi autoputevima.

Brnabićeva kaže da sada mogu više da se rade i železnički projekti i da ćemo sledeće godine imati brzu prugu od Beograda do Novog Sada, gde će voz ići najviše pola sata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da je 2021. godina za Evropu "Godina železnice", dodajući da se to poklapa i sa našim planovima, jer se do kraja godine očekuje završetak brze pruge Beograd - Novi Sad.

U ovoj godini je, ističe, Srbija i domaćin Zapadnobalkanskog železničkog samita na kojem će, navodi, učestvovati svi ministri infrastrukture iz regiona, predstavnici EU i akademska zajednica.

Naglasio je da je to pokazatelj da region samo može da napreduje samo zajedno i uz podršku evropskih partnera. Momirović je podvukao da se ceo region saglasio da je za otvoreni Balkan, odnosno da ekonomija i ljudi cirkulišu lako i slobodno.

Ukazuje da na tom putu ima još problema zbog dugih procedura na granicama i dodao da i to može biti prevaziđeno uz podršku EU. Ministar je istakao značaj železničkog saobraćaja, dodajući da on doprinosi klimatskoj neutralnosti i energetskoj efikasnosti. Zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaja u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić rekla je da se u Beogradu obežava proslava evropske godine železnice.

Voz koji je juče stigao u Beograd kaže da ima svoju evropsku turneju po glavnim gradovima, a njegov cilj je da promoviše i poveže Evropu železničom kao vid saobraćaja koji je klimatski neutralan i posebno istakla njegov značaj za Zapadni Balkan.

Pohvalila je Srbiju što se poslednjih godina osvetila rekonstrukciji železnice i njenoj želji da prugom bude povezana sa svim gradovima u regionu.

Dolaskom voza "Connecting Europe Expreštrain" u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Železnički samit u Beogradu "Zapadnobalkanski železnički samit 2021" na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Dolazak voza "Connecting Europe Exxpreštrain" je prvi deo programa samita.Tokom samita biće potpisana i deklaracija o posvećenosti železnici.

Samit se organizuje sa ciljem da se unaprede regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinese bezbednijem, bolje povezanom i održvom železničkom saobraćaju.

Video: Usporite pored škole: MUP Srbije će kontrolisati saobraćaj od dana kada se đaci vrate u klupe

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>