Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: Plata je bila 1.400 evra, ali puštali su mi Tompsona

Jedan konobar iz Srbije, koji je ovog leta radio sezonu u Hrvatskoj, opisao je na društvenoj mreži svoje iskustvo rada na obali, a mnoge je zanimalo da li je imao problema u Hrvatskoj zbog toga što je Srbin.
"Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao 'Za dom spremni', ali je iduće nedelje poslat kući", započeo je.
"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", dodao je, prenosi Indeks.
Uslovi rada
Neki korisnici upitali su ga i da opiše uslove rada.
"Konobarisao sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste", rekao je.
"Restoran objektivno jeste ozbiljan i u odnosu na većinu njih na ostrvu delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuvara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a verujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku niko nije hteo sa mnom posebno da radi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to."
Smeštaj
Ispričao je i o smeštaju u kojem je živeo.
"Smeštaj je bio korektan. Imali smo mašinu za veš, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjivog kvaliteta. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bile dosta iskvarene, nažalost", napisao je.
Plata
Dodao je i da je dnevno dobijao oko 320 kuna bakšiša.
"Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", napisao je.
Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Rodjo
Moj rodjak otisao da konobarise u Dubrovniku, u nekom exkluziv restroarnu j prvo jutro , usao gost i rekao mu "Bok"! .Ovaj mu odgovorio "BoK ti pomogo'?"! i odmah ga drugi dan otpustili ! 😁
Podelite komentar
misa
Pa za toliki rad od 12 sati tolko bi imao i u Srbiji ali bi jeo bolju hranu bio bi ispoštovan imao bi veći bakšiš a i nebi slušao tomsona
Podelite komentar
XXXL
Radi mesec dana sa jednim slobodnim danom. Radno vreme 11-12 sati. Mesečno 360 sati. Praktično 2 smene za 1400 evra. Uz to i Tompson. Nikad, pa ni tad.
Podelite komentar