• 8
 ≫ 

Važne promene za naše novčanike: 4 odluke se donose ove nedelje, a tiču se građana Srbije

 ≫ 

Kako je najavljeno, novi model fiskalizacije je najvažniji projekat ne samo Ministarstva finansija, već i Vlade Srbije u narednih nekoliko meseci

  • 8
Finansije, planovi , biznis plan Foto: Shutterstock

Građane Srbije čekaju izmene važnih zakona, a čak četiri braniće pred vladom u četvrtak, 16. septembra, ministar finansija Siniša Mali.

Pred poslanicima iz njegovog resora biće odluka o usvajanju izmena Zakona o fiskalizaciji, koje propisuju prestanak obaveze defiskalizacije postojećih fiskalnih kasa, kao i da tranzicioni period za prilagođavanje novom modelu fiskalizacije počinje 1. novembra i traje do 30. aprila 2022. godine.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati. Opšrinije u našem posebnom tekstu. 

Ukoliko Vlada usvoji izmene Zakona o fiskalizaciji, one bi, prema očekivanju Malog, trebalo da se nađu u Skupštini u prvoj nedelji oktobra, kako bi poslanici mogli o njemu da odlučuju u okviru paketa zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija.

Sledeće o čemu će se odlučivati u četvrtak jesu prava vučenja od MMF, odnosno, na koji način će se trošiti ta sredstva. Podsetimo, međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je Srbiji 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

MMF je dao i jasne smernice i naveo da je cilj ovih alokacija da se zadovolje dugoročne potrebe za rezervama svake zemlje, da se izgradi potrošačko i poslovno poverenje u zemljama u kojima ono ne postoji i da se pojača tamo gde postoji, kao i da se podrži oporavak od efekata pandemije, posebno najranjivijih zemalja.

Kada je reč o korišćenju ovih sredstava, svaka zemlja slobodna da ih koristi u skladu sa svojim mogućnostima.

Svi građani dobiće u decembru još po 20 evra na ime pomoći, a tačan datum isplate takođe će se znati u četvrtak.  U novembru svi građani dobiti po 30 evra, u decembru još po 20, dok će početkom naredne godine penzionerima biti isplaćeno još 20 hiljada dinara.

Posle ovog zasedanja, čeka nas i ono na kojem će biti rasprava o budžetu za sledeću godinu.

Video: Da li ima vrednosnih limita?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>