• 4

Ova tri grada će prva u Srbiji da instaliraju pametna brojila: Potpisani ugovori

Za realizaciju projekta izdvojeno 40 miliona evra

  • 4
Struja, dalekovodi

Foto: Shuttestock

Čačak, Niš i Kraljevo su prva tri grada u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Za realizaciju tog projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, danas su potpisani Ugovori o zajmu između Vlade Srbije i EBRD, kao i Ugovor o garanciji države da će taj projekat biti urađen, a potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instalisanje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

Navela je da je to prva faza projekta koja obuhvata tri grada, 205.000 brojila i čija je vrednost 40 miliona evra. Mihajlović je najavila da će biti i druge faze projekta u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.

"Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivni mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje", rekla je Mihajlović.

Ističe da to najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomke Zitoradja

    14. septembar 2021 | 12:00

    Ako mislite na digitalna brojila, kod nas u zitoradji postavljena su pre vise od 10-12 godina, desilo se na desetine palkenja istih pri vecem nevremenu, narocito tamo gde se zavrsava vod, u kucama koje su prikljucene na zadnjoj banderi u ulici, pa i meni. Skoro su ubacena nova, nesto drugacija, nadam se da vise nece dolaziti do paljenja.

  • N

    15. septembar 2021 | 02:09

    Kqkve vese imaju brojila sa emisijama i kvalitetnijom strujom. Kada ce ta brojila da se isplate u vidu 40.000 miliona evra

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>