• 2

FDA odlaže konačnu odluku o e-cigaretama

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odlučuje o više od šest miliona prijava novih duvanskih proizvoda za opstanak na tržištu. Iako ističe značajan napredak u reviziji naučno zasnovanih alternativa, FDA je saopštila da je potrebno još vremena da odluči da li i koje e-cigarete ostaju u prodaji

  • 2
Vašington Washington FDA Sign headquarters The Food and Drug Administration FDA or USFDA Foto: Shutterstock

Odlaganje roka o odluci FDA obuhvata i Juul Labs, najpopularniju e-cigaretu među mladima, zbog čega su reagovali pedijatri i zagovornici borbe protiv pušenja. E-cigarete se godinama nalaze u slobodnoj prodaji na tržištu iako nijedna nije dobila zvanično zeleno svetlo FDA, prenosi CNN. Proizvođačima je dat rok do 9. septembra prošle godine da podnesu prijavu zajedno sa naučno zasnovanim dokazima da bi mogli da opstanu na tržištu.

FDA je saopštila da je preduzela mere u vezi sa oko 93 odsto podnetih zahteva, što je nazvala "značajnim napretkom".

- Obavezali smo se da ćemo raditi što je brže moguće na tranziciji sa trenutnog stanja na tržištu na novo u kojem su svi proizvodi dostupni za prodaju podvrgnuti pažljivoj, naučno zasnovanoj reviziji od strane FDA-e i ispunili zakonske standarde.- navodi se u saopštenju.

Rok o konačnom izjašnjenju je prolongiran jer FDA želi da osigura da će "opstanak proizvoda biti u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, uzimajući u obzir rizike i benefite za celu populaciju".

Saglasnost samo uz dokaze

FDA je tokom prošle godine autorizovala IQOS kao proizvod modifikovanog rizika. Uređaj, koji nije elektronska cigareta jer zagreva duvan ima zvaničnu dozvolu za promet na tržištu, a proizvođač može da informiše svoje potrošače da IQOS smanjuje izloženost organizma štetnim materijama koje se inače nalaze u cigaretama. Obrazlažući odluku Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode FDA, naveo je da ovaj sistem može da pomogne da pušači ostave cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode.

- Međutim, potrebno je obaviti još posla da bismo pregledali pristigle prijave i nastavili da preduzimamo odgovarajuće korake u zaštiti stanovništva od svih duvanskih proizvoda, najviše e-cigareta koje i dalje ostaju najzastupljenije u Americi - rekao je Zeler u zajedničkoj izjavi sa vršiocem dužnosti komesara FDA, dr Dženet Vudkok.

Prošlog meseca odbijen je zahtev za slobodnu prodaju JD Nova LLC a njihovih 4,5 miliona proizvoda moraju da se povuku zbog nedostatka kompletne dokumentacije procene uticaja ovih elektronskih cigareta na okolinu.

Većina prijava odbijena

FDA je preduzela značajne korake za prijave više od šest miliona proizvoda poznatih kao elektronski uređaji za isporuku nikotina – odbijajući većinu zahteva, ukljućujući i pomenute proizvode zbog nepotpune dokumentacije. Uprava je takođe odbila zahteve za 946.000 prozivoda sa ukusima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- Obavezali smo se da ćemo raditi što je brže moguće na tranziciji sa trenutnog stanja na tržištu na novo u kojem su svi proizvodi dostupni za prodaju podvrgnuti pažljivoj, naučno zasnovanoj reviziji od strane FDA i ispunili zakonske standarde.- navodi se u izjavi FDA.

Osvajanje tržišta

- Velike vejping kompanije kao što je Juul su manje zabrinute zbog aktivnosti FDA u odnosu na manje proizvođače - kaže Kejtlin Huk, profesor prava na Univerzitetu u Merilendu. Huk smatra da veliki manje brinu jer su podneli prijave sa značajnom količinom naučnih podataka i rezultata istraživanja, ali postoji mnogo drugih proizvođača čija je baza naučnih dokaza verovatno slabija.

- Mislim da ćemo videti oživljavanje tržišta, pa će glavni proizvođači verovatno ostati u poslu, a neki manji će biti prinuđeni da izađu - rekla je Huk.

Prema ranijim procenama, zbog procesa autorizacije elektronskih uređaja oko 14.000 proizvođača će biti primorano da zatvori svoj biznis, što potencijalno ostavlja 160.000 Amerikanaca bez posla.

Inicijativa za uređenje tržišta alternativnih proizvoda stigla je tokom mandata prethodne administracije, jer su proteklih godina, a neposredno pred izbijanje pandemije koronavirusa, razni neprovereni elektronski uređaji dospevali u ruke najčešće tinejdžera, a čak i vejpera koji su njima nestručno rukovali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ksize

    14. septembar 2021 | 20:35

    Ajde da se ne lažemo. U stvari duvanskoj mafiji i Filip Morisu smeta konkurencija... pušač sam preko 25 godina... svako jutro sam imao problema sa pušačkim kašljaom, sviranjem u plućima, izbacivanjem svega o svačega iz sebe, itd itd... prešao na e cigaru sa nikotinom... posle 3 dana kao da sam se preporodio.. ljudi pa vi ne možete da verujete kolika je to razlika.. još uvek kad osetim dim cigatete, vuče me da zapalim, mozak automatski reaguje na duvan i telo traži.. ali se na to više ne vraćam...

  • Bivsi pusac

    15. septembar 2021 | 17:21

    Iz nekog bizarnog razloga vise verujem duvanskoj industriji nego nekim nebitnim malim proizvodjacima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>