• 27

5 sektora vapi za radnicima: Evropska sila otvorila rekordnih milion radnih mesta, evo koga traže

Za ovaj problem nije kriva samo korona, već i Bregzit

  • 27
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Velika Britanije se suočava sa ozbiljnim problemom kada je reč o manjku radnika, tj. enormnom broju neupražnjenih radnih mesta.

Kako smo više puta pisali, pre svega im fale vozači kamiona, koji bi snabdeli prodavnice. S druge strane, fale i stručnjaci iz ostalih struka, poput zdravstva, logistike, maloprodaje.

Prema zvaničnim podacima, otvorena radna mesta dostigla su rekordni nivo - u tri meseca do avgusta, broj je porastao na iznad milion, što je prvi put otkako se vodi evidencija (2001. godina), piše BBC.

Podaci su takođe pokazali da se broj zaposlenih u avgustu vratio na nivo pre kovida, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku. Platne liste u avgustu pokazale su i mesečno povećanje za 241.000, na 29,1 milion. Poslovne grupe su rekle, međutim, da je uprkos vraćanju broja osoblja na stope pre pandemije - i dalje velika potražnja za radnicima, te da postoji rizik da će nedostatak radne snage usporiti rast zemlje.

Za ovaj problem nije kriva samo korona, već i Bregzit. Ipak, sveukupno, stopa nezaposlenosti je pala sa 4,7% na 4,6% u tri meseca do jula. Napominje se i da je najveći skok u broju radnih mesta u avgustu zabeležio sektor hrane i smeštaja - za 57.600.

Neke kompanije u prehrambenoj industriji, koja je već videla nedostatak berača voća i vozača kamiona, nedavno nisu mogle da pruže regularne usluge, upravo zbog ovog izazova. Šefovi supermarketa takođe su upozorili da je od vitalnog značaja rešiti probleme sa nedostatkom radne snage, pre ključnog božićnog perioda.

Mlečni gigant Arla je, u međuvremenu, takođe morao da smanji isporuke mleka u supermarkete zbog nedostatka vozača. "Lokalno smo dali oglase za 70 berača voća, a imali smo devet prijava", kažu. Kako BBC dalje prenosi iskustvo vlasnice jedne farme, vrhunac sezone im traje od aprila do oktobra, a trenutno u čitavoj industriji nedostaje između 10% i 35% radne snage.

Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Ko najviše zapošljava?

 

U kritičnom periodu od juna do avgusta, ovako je to izgledalo u Britaniji po sektorima:

1. Zdravlje ljudi i socijalni rad - 167.000 otvorenih radnih mesta

2. Ugostiteljstvo - 134.000 otvorenih radnih mesta

3. Naučne i tehničke profesije - 98.000 otvorenih radnih mesta

4. Maloprodaja - 83.000 otvorenih radnih mesta

5. Proizvodnja - 75.000 otvorenih radnih mesta

Potom slede administracija i podrška, informacije i komunikacije, edukacija, transport i skladištenje, pakovanje i sortiranje robe, finansije i osiguranje, građevina, umetnost, zabava i rekreacija; zatim su na spisku sektora koji traže radnike i nekretnine, snabdevanje energijom, rudarstvo.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DukaTenja

    18. septembar 2021 | 08:48

    Daleko im lepa kuca, neka slave bregzit I malo rade po baustelama, nema vise robova da rade samo za kafu. Prokleti britanci.

  • Đorđe

    18. septembar 2021 | 08:35

    Sad će da nagrnu šoferi iz avganistana, sirije, balkana...

  • Rajko

    18. septembar 2021 | 08:39

    Vi stimulisete nase ljude da odu i oticice je ti Englezi barem posteno plate a ovi nasi em lose placaju em radnika neme! Mislim u skoroj buducnosti ko ce te poslove raditi kod nas!? Naravno da ce neko raditi,al za koje pare!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>