• 0

Master 4.0: Kreće upis šest master programa okrenutih digitalnoj ekonomiji

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB

  • 0
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Inicijativa „Digitalna Srbija” poziva studente iz cele Srbije da se prijave za neki od šest master programa nastalih kroz blisku saradnju državnih univerziteta i privrede. Projekat Master 4.0 povezuje tehnološka znanja sa poslovnim veštinama u okviru četiri IT + BIZNIS programa u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a gradi i most između tehnologije i umetnosti kroz dva GEJMING mastera u Beogradu i Kragujevcu.

Rastuća potreba za digitalnim stručnjacima odavno je zamaglila granice između različitih naučnih oblasti. Kako su digitalne veštine postale sve potrebnije za poslove koje donosi budućnost, na ideju Inicijative „Digitalna Srbija” pokrenuto je šest programa koji studente završnih godina usmeravaju ka razvoju digitalnih karijera bilo da teže za poslom u postojećim digitalnim kompanijama bilo da streme ka otvaranju spostvenih kompanija koje će stvarati nove poslove.

Radi se o multidisciplinarnim programima od kojih su četiri usmerena na spajanje tehničkih i poslovnih veština, dok će ostala dva povezati svet tehnologije i svet umetnosti.

Master 4.0 u Beogradu, Kragujevcu i Nišu

 

Znanja iz oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta spajaju se na Master 4.0 programima koje su zajednički kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka (Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji), Univerzitet u Kragujevcu (Master informacionih tehnologija), Univerzitet u Nišu (Inteligentna analiza podataka) i Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda (Master informacionih tehnologija).

Što se tiče umetničkih razvijeni su master programi Razvoj kompjuterskih igara u Kragujevcu i Umetnost i dizajn video-igara u Beogradu.

Svih šest Master 4.0 progrma počinje u školskoj godini pred nama - prijave će biti otvorene krajem septembra osim za smer u Nišu, koji prijave prima u januaru 2022. godine, a svaki od navedenih programa predviđeno je po 35 mesta – od čega po 15 budžetskih.

Stručna praksa u vodećim softverskim kompanijama

 

Na ovim programima poseban akcenat je stavljen na to da se studentim što više približi realno poslovno okruženje, pa je tako pored profesora sa domaćih fakulteta i iz inostranstva, obezbeđena uključenost predstavnika privrede kako kroz nastavu, tako i kroz stručne prakse u nekim od najuspešnijih softverskih kompanija koje posluju u Srbiji među kojima su Microsoft, 3Lateral, Nordeus, Infostud, Symphony, Levi9, Mad Head Games, Two Desperados, Siemens, Comtrade, Ubisoft, Endava i druge. Predviđeno je da obavezne prakse traju najmanje dva meseca.

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka ili umetnosti.

Master 4.0 IT+BIZ programi rezultat su javnog konkursa koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija” realizovalo Ministarstva prosvete uz saradnju sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade Srbije, dok su za GEJMING programe učešće u definisanju uslova konkursa uzele i organizacije Asocijacija industrije video-igara Srbije i nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Više informacija dostupno je na www.dsi.rs/master-40.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>