• 1

Dan železničara Srbije: "Oformićemo najmoderniji centar za obuku mašinovođa"

Ministar Momirović kaže da je za Srbiju svaka naredna godina - godina železnica

 • 1
Železnica, voz

Foto: Tanjug/AP

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, uputio je čestitke povodom Dana železničara Srbije, koji se obeležava 15. septembra.

- Svim radnicima u železnici - onima koji počinju svoje karijere, a posebno onima koji završavaju svoj radni vek, želim da se zahvalim za to što su i u najtežim vremenima za železnice u Srbiji, kada je ovaj sistem bio poptuno zanemaren, a ta vremena su sada iza nas, uložili trud i nisu izgubili veru da srpske železnice mogu da postanu broj jedan u ovom delu Evrope. Hvala vam na tome i neka vam je sa srećom vaš dan – Dan železničara u Srbiji - izjavio je Momirović.

Dodao je da je "2021. proglašena evropskom godinom železnice i da je ova godina za srpske železnice izuzetno važna jer će u njoj biti završen najrevolucionarniji železnički projekat u srpskoj istoriji - brza pruga od Beograda od Novog Sada, gde će najmoderniji vozovi saobraćati brzinama od 200 km/č".

Ministar kaže i da je za Srbiju svaka naredna godina, godina železnica, jer, kako dalje navodi, "ulaganjem u obrazovanje, razmišljamo o budućnosti našeg školstva i naše železnice u narednih 50 godina".

- Izdvojićemo znatna finansijska sredstva za povećanje kvaliteta nastave i uvođenja dualnog obrazovanja, kako bi mladi železničari što spremniji stupali na radna mesta. U Beogradu ćemo oformiti Regionalni železnički trening centar sa najmodernijim simulatorima za obuku mašinovođa, koji će pratiti unapređeni obrazovni profili u skladu sa budućim potrebama železnice u Srbiji. Biće ovo regionalni centar gde će se edukovati najbolji inženjeri u regionu - rekao je Momirović i podvukao da velike investicije u modernu železnicu moraju da prate i investicije u obrazovanje budućih železničkih kadrova i edukaciju zaposlenih.

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mučenik

  16. septembar 2022 | 22:52

  KUDA IDE NAŠA ŽELEZNICA? Voz "Soko" je zadovoljio znatiželjnost vođećih poličara i putnika koji ga koriste. Za ostale i raspadnute pruge i vozova malo ih briga zaobilazi, kao kiša oko Kragujevca. Voz na liniji Niš-Bor (130 km) putuje pet sati u jednom pravcu, sporiji je od vozova iz 19. veka. Putnički vioz na liniji Majdanpek-Kučevo ne saobraća godinama. Železnička stanica u Boru je ruinirana, proterano je osoblje, a stanica je pretvorena u WC bez šolje, vode i čučavce i prostor pun sa svakojakim otpadom. To je sramota za Srpsku železnicu i za grad bakra, srebra i zlata. Ovo se događa u 21. veku u zemlji Srbiji, žalosno i sramno. Valjda će se nadležni sete da i ove anomalije srede, u suprotnom neka im služi na čast i obraz, ukoliko ga imaju.

  0
  0

  Podelite komentar