• 12

Meso skočilo 10 odsto, povrće 19, a nafta 10 odsto: Tri stvari u Srbiji koje su pogurale sve cene

Narodna banka Srbije saopštila je da je povećanje inflacije od početka ove godine, karakteristično za većinu zemalja, izazvano globalnim faktorima

 • 12
Poskupljenja kod nas i u svetu, grafika Ilustracija: Nikola Jovanović

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ističe da je međugodišnja inflacija u avgustu iznosila 4,3 odsto, što je, kako je navela, manje od međugodišnje inflacije u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje se nalaze u istom režimu monetarne politike.

„Merena na isti način i istom metodologijom koju primenjuju sve zemlje Evrope, međugodišnja inflacija u avgustu je u Mađarskoj iznosila 4,9%, u Rumuniji 5,3%, dok je u Poljskoj dostigla nivo od 5,5% sa tendencijom da dostigne i nivo od 6% prema oceni pojedinih analitičara. Neznatno nižu međugodišnju inflaciju od Srbije u avgustu imala je jedino Češka, gde je međugodišnja ukupna inflacija iznosila 4,1%", saopštila je Tabaković.

Međutim, kako je naglasila, za razliku od Češke gde je bazna komponenta inflacije u avgustu iznosila 4,8 odsto, u Srbiji je bazna inflacija u avgustu iznosila 1,8 procenata, što ukazuje na odsustvo trajnijih inflatornih pritisaka i što potvrđuje ocenu da je aktuelna viša inflacija privremenog karaktera.

"Odgovor na pitanje šta naši građani imaju od toga što je inflacija u našoj zemlji niža nego u zemljama sa sličnim režimom monetarne politike je jednostavan - njihova primanja su očuvana u većoj meri", kaže guvernerka NBS.

Ona se osvrnula na to koji su proizvodi najviše doprineli inflaciji, a reč je pre svega o cenama energenata i cenama neprerađene hrane. Konkretno, cene derivata nafte su u avgustu povećane za 17,1% u odnosu na avgust prethodne godine. Prosečna cena derivata nafte je u avgustu ove godine iznosila 163 dinara, što je za 17% više u odnosu na prosečnu cenu derivata nafte koja je u avgustu prošle godine iznosila 139 dinara, pri čemu treba imati u vidu da je prošlogodišnja cena bila pod uticajem znatno nižih svetskih cena nafte koje su se tokom prošle godine našle na rekordno niskim nivoima.

Skoro jedna četvrtina ukupne inflacije koja je u avgustu iznosila 4,3%, posledica je upravo pomenutog rasta cena derivata nafte, koji u indeksu potrošačkih cena učestvuje sa 5,8%, pri čemu treba imati u vidu da je praktično reč o vraćanju cena derivata nafte na pretkrizni nivo, što je bilo i očekivano sa oporavkom ekonomske aktivnosti, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Pored derivata nafte, kako je dodala, jedna četvrtina avgustovske inflacije posledica je i rasta cena neprerađene hrane i to pre svega cena povrća i cena mesa.

"Kada je reč o cenama mesa, međugodišnja stopa rasta cena svežeg mesa koju zvanična statistika beleži iznosi 10,1%, što pokazuje da zvanična statistika u principu oslikava ono što se dešava u maloprodaji i što svi vidimo i osećamo. Ipak, svakako treba imati u vidu da postoji razlika u rastu cena i po vrstama proizvoda unutar ove kategorije, cene su drugačije i u različitim delovima Srbije, a treba imati u vidu i da je cena mesa tokom cele prošle godine bila izrazito niska, što je nanelo veliku štetu proizvođačima", objašnjava guvernerka Tabaković.

Kada je reč o cenama povrća, one su, kaže Tabaković, u avgustu u proseku povećane za 19,7 odsto međugodišnje, pri čemu svakako ima pojedinih vrsta povrća koje su poskupele i više od toga, ali ima i onih koje su poskupele manje od toga.

NBS BDP PROGNOZA Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Kada posmatramo ukupnu inflaciju koja je u avgustu iznosila 4,3%, od ukupno 662 proizvoda i usluga koliko ulazi u obračun indeksa potrošačkih cena, njih oko 30% jeste značajnije poskupelo (iznad 4,5% koliko iznosi gornja granica dozvoljenog odstupanja od cilja NBS), pri čemu je oko 8% potrošačke korpe zaista jeste imalo dvocifrenu stopu rasta cena.

Međutim, s druge strane, oko 30% proizvoda i usluga koji ulaze u obračun inflacije beleži rast cena koji se nalazi unutar granica cilja od 3±1,5%, dok je oko 40% proizvoda i usluga koji čine indeks potrošačkih cena ili pojeftinilo, ili ima rast cena koji je manji od 1,5%", precizira guverner.

„Kao što smo u prethodnim saopštenjima isticali predstoji nam nekoliko meseci nešto viših stopa inflacije. Razlozi su globalnog karaktera i na njih već neko vreme ukazujemo. Isto tako ukazujemo da su ovi faktori privremenog karaktera i da na njih monetarna politika ne može da utiče, a čijim postepenim slabljenjem će se i inflacija, u drugoj polovini naredne godine, vratiti na nivoe bliskim onim na kojima je u proseku bila i u prethodnih osam godina. Pozivanje "da država preduzme nešto", uz istovremeno ignorisanje činjenice da država tokom cele prošle i ove godine preduzima aktivnosti kojima pomaže različite ugrožene oblasti privrede, jeste samo nastavak politike prećutkivanja postignutih rezultata današnjih nosilaca ekonomske politike", dodaje Tabaković.

Inflacija je, kako je podsetila, tokom prethodnih osam godina u proseku iznosila oko dva odsto, što je praktično prvi put da je u dužem vremenskom perioda inflacija u Srbiji uporediva sa inflacijom u razvijenim zemljama.

"Imajući u vidu rastuću integraciju Srbije u globalne proizvodne i uslužne lance, u skladu sa našim očekivanjima viša inflacija u međunarodnom okruženju prenela se delom i na inflaciju u Srbiji", dodala je guverner Jorgovanka Tabaković.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 😋

  16. septembar 2021 | 11:43

  Meso nije skočilo 10 % nego više,ješćemo meso jednom nedeljno,a i povrće da jedemo samo je skupo.Cene hrane su podivljale i niko ih ne kontroliše.

 • Панта

  16. septembar 2021 | 11:59

  Са оствареним 6,7% ,раста ,како каже министар смо међу првима у Европи.По расту цена смо супер први,поштовани министру.Пензије нам расту 2% а цене 15%,а неки нам продају му.. за бубр….,како се боље живи.Само наставите тако.

 • Sale

  16. septembar 2021 | 11:49

  Sto ne pisete za gradjevinski materijal, koliko je poskupeo200-300 posto sramota .

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>