• 2
 ≫ 

U prvom ciklusu više od 8.000 polaznika: Ostalo 5 dana da se prijavite za program "Moja prva plata"

 ≫ 

Pridružujući se pozivu kompanijama da budu deo programa, Mali ističe da kroz ovaj projekat mladi dobijaju priliku da steknu prvo radno iskustvo i dobiju posao

  • 2
Biznis posao devojka žena restoran posao hostesa

Foto: Shutterstock

Ostalo je još pet dana za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije da se prijave za učešće u drugom ciklusu Programa "Moja prva plata", koji im omogućava da, uz subvencije države, zaposle mlade do 30 godina starosti.

Program "Moja prva plata" omogućiće da 10.000 mladih u Srbiji, bez radnog iskustva, sa srednjim i visokim obrazovanjem, kroz obuke u kompanijama - stekne prvi radni angažman na konkretnim poslovima.

Poslodavci do 20. septembra u ponoć na sajtu mojaprvaplata.gov.rs mogu da oglase radne pozicije na kojima će osposobljavati mlade kandidate.

- Prvi ciklus programa "Moja prva plata" veoma je uspešno završen, očekujemo da se ti rezultati ponove, jer sve ankete pokazuju da bi čak 90 odsto mladih i poslodavaca preporučilo drugima da konkurišu. Bitka za mlade kadrove je bitka za stratešku budućnost kompanije i zato pozivam sve poslodavce da iskoriste ovu odličnu priliku, prijave se za učešće i podrže zapošljavanje mladih i njihov ostanak u Srbiji -, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS, koji je sa ministrom finansija Sinišom Malim posetio kompaniju Esensa, učesnicu oba ciklusa programa "Moja prva plata".

Pridružujući se pozivu kompanijama da budu deo programa, Mali ističe da kroz ovaj projekat mladi dobijaju priliku da steknu prvo radno iskustvo i dobiju posao. Ministar je takođe pozvao mlade da učestvuju i podsetio da je prvi ciklus "Moje prve plate" okupio čak 8.224 polaznika koji su dobili mogućnost za prvi posao.

Dodaje i da je 2012. nezaposlenost mladih bila 50 odsto, a danas je između 21 i 22 procenta.

Kroz program "Moja prva plata" kompanije dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove obuka snosi država. To je šansa za poslodavce da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja, investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove, unaprede postojeće timove.

Program traje devet meseci, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa završenom srednjom školom i 26.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem. Poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    17. septembar 2021 | 06:45

    Што не напишете да послодавац максимално може исплатити још толико колико даје држава. Да Бог да и Ваша деца радила за 44к месечно, па нека планирају да остану овде и заснивају породице....

  • JA

    17. septembar 2021 | 10:10

    Posle 9. meseci sut karta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>