• 0

Skandal u najvećoj banci zbog liste na kojoj je i Srbija: Neosnovano poboljšali rang Kine

I Srbija se rangira na istoj listi

  • 0
kriza

Foto: Pexels.com

Čelnici Svetske banke, uključujući bivšu izvršnu direktorku Kristalinu Georgijevu, izvršili su "neprikladan pritisak" na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke "Doing Busineš 2018", pokazuju rezultati nezavisne istrage.

Izveštaj, koji je na zahtev odbora za etiku banke pripremila advokatska kancelarija Vilmer Hejli, izaziva zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgijeve - sada generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i tadašnjeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima, prenosi Rojters.

Georgijeva je izjavila da se "u osnovi ne slaže sa nalazima i tumačenjima" u izveštaju i da je o tome obavestila izvršni odbor MMF.

Svetska banka je povukla ceo izveštaj "Doing liste" o poslovnoj klimi uz obrazloženje da su internom revizijom i istragom advokatske kuće Vilmer Hejli pokrenuta "etička pitanja, uključujući ponašanje bivših članova Odbora, kao i sadašnjih i/ili bivših zvaničnika Svetske Banke".

I Srbija se rangira na istoj listi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>