• 5

Skače cena gasa, a Evropi preti nestašica struje: Moraćemo da se vratimo najgorem energentu?

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. "energetsku tranziciju"

  • 5
Temoelektrana ugalj kop energetika ruda rudnik

Foto: Shutterstock

Ugalj proteriju iz svih zemalja sveta, ali nove okolnosti će izgleda primorati Evropljane da se vrate na taj energent. 

Rast cena gasa primoraće evropske zemlje da obuzdaju svoje ambicije da postepeno ukinu ugalj i fosilna goriva, smatra stručnjak za energetska tržišta EU Simonas Vilikis.

- Nedovoljno napunjeni skladišni objekti nastavljaju da dižu cenu gasa. Ako se zalihe sada ne napune, a zima se pokaže prilično teškom, zemlje EU mogu biti primorane da reaktiviraju termoelektrane koje rade na drugim vrstama goriva, uključujući ugalj, kako bi nadoknadile nedostatak električne energije - rekao je Vilikis.

Ove nedelje su evropske cene gasa dostigle višegodišnji maksimum od skoro 970 dolara za 1.000 kubnih metara. Što je novi rekord. Predviđeno je da će skok cena izazvati nestanke struje u EU tokom zime.

Velike cene gasa su navodno postale pokretač podizanja cena uglja na rekordne nivoe. Među ostalim faktorima koji doprinose većim troškovima energije, prema analitičarima, su slaba proizvodnja energije pomoću vetra i nedostupnost nuklearnih elektrana širom kontinenta.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gvozden

    17. septembar 2021 | 16:36

    Srbija ima uglja ali energetiku i rudarstvo treba da vode učeni ljudi a ne pečenjari, vatrogasci, konobari i starlete

  • Sremcica

    17. septembar 2021 | 15:26

    Znaci li to da ce na pumpama Jos da dignu gas posto vidim m je Malo 92din Po litri?

  • Optimista

    17. septembar 2021 | 14:46

    Sve cemo fa potrosimo,doci ce ledeno doba,nece biti sunca ni hrane a takođe ni vode,bice ubijanja za zalogaj,mrtvi na sve strane,bolesti bez kontrole,bande,vojske koje ce raditi sta im je volja,dobro je jos sto ima uglja,drva,elektrana i gasa jer ce doci vreme kad i to sto bude preostalo nece imati ko i kako da eksploatise...n.j..ali smo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>