• 12

NKOSK može ako vam banka objasni: Šta je zapravo ta premija osiguranja za koju samo mi tužimo banke?

Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita u skladu sa zakonom

  • 12
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Veliki broj građana je pokrenuo spor pred sudom jer su im kao korisnicima stambenih kredita banke naplaćivale premiju osiguranja kod NKOSK u iznosu od 1.5 odsto do 4 odsto od ukupnog iznosa stambenog kredita, i to tako što su u ugovorima navodili da klijenti trebaju da plate premiju osiguranja kredita NKOSK.

Sagovornici Telegraf Biznisa više puta su isticali da to mnogo košta obe strane, naročito banke i da takva praksa ne postoji u svetu.

Tužbe protiv protiv banaka, uglavnom zbog naplaćenih naknada za obradu kredita i naplaćenog osiguranja stambenih kredita kod NKOSK postao je širi problem od onog bankarskog. Poslednjih meseci mogu se videti reklame zalepljene po banderama i haustorima u kojima se pozivaju građani koji su uzimali kredite da se jave da tuže banke.

Kako je rekao sagovornik Telegraf Biznisa, ova praksa je neodrživa, i nije primećeno da se primenjuje u drugim zemljama.

- To su osnovni postulati - da li treba naplatiti naknadu kupcu za određenu uslugu. Mislim da je to ključni poslovni postulat, pa bi svi trebalo da budu jasni sa odgovorom. Na Kopaonik biznis forumu računali smo da bi ovaj problem mogao koštati banke i do 100 miliona evra, ali verujemo da ćemo ga rešiti zajedno - sa građanima, kolegama iz industrije, regulatorima i Vladom. Vrlo sam svestan da je ovo pitanje postalo veoma atraktivno za određeni broj advokata. Međutim, to nije odgovarajuća praksa, neobično je i dugoročno neodrživo - rekao je za naš portal predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke i član uprave NLB, Arčibald Kremser.

Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Skupštine vide potvrdu ispravnosti tog stava.

Šta je zapravo NKOSK?

 

Onlajn kupovina, muskarac, zena, par, kupovina preko interneta, kreditna kartica

Foto: Shutterstock

Ono što bi trebalo da znate jeste niste dužni da platite ovu stavku. Da stambeni kredit bez osiguranja kod NKOSK nosi manju ratu, ali zahteva i dodatni keš. I treće, činjenica je da će retko koja banka pristati da odobri kredit bez ovog pokrića.

NKOSK jeste osiguranje, ali se radi o državnoj instituciji. Osnovana je 2004. godine, a koncept je baziran na kanadskom modelu. Sistem se sastoji u tome da, kada je stambeni kredit osiguran kod njih, NKOSK preuzima deo rizika nenaplativosti tog kredita. To u praksi znači da 75 odsto neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita snosi korporacija. Preuzimanjem dela rizika, Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje klijentu.

Upravo to da klijent dobija nižu kamatu ako je kredit osiguran glavni je argument banaka. Drugi argument je da osiguranje nije plaćeno banci, već korporaciji i da je banka tu bila samo protočni bojler.

Banke, po osnovu potpisanih Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa sa NKOSK, imaju obavezu da ponude Korporaciji na osiguranje svaki kredit koji ispunjava uslove postavljene od strane NKOSK.

Banka svakako prodaje nepokretnost koja je predmet hipoteke po ceni koju uspe da dobije na tržištu. Od novca ostvarenog prodajom založene nepokretnosti banka prvo pokriva svoja potraživanja, a sav ostali višak, ako ostane, isplaćuje korisniku kredita.

Inače, u Srbiji ima oko 90.000 stambenih kredita osiguranih kod NKOSK, indeksiranih najviše u evrima, ali i u švajcarcima.

Da li biste vi tužili banku? Pišite nam u komentarima.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    17. septembar 2021 | 15:35

    Da naravno trebamo svi tuuziti banke

  • Prva ruka

    17. septembar 2021 | 15:39

    Ja sam tuzio i dobio. 2011 na kredit od 550 hiljada naplate mi 26. Pre par meseci mi advokat donese na ruke 101 hiljadu. Kaze da je on svoje troskove naplatio.

  • Ivan

    17. septembar 2021 | 16:58

    Banka na stambeni kredit od 40000 evra uzima bar 15.000 na kamatu ako platis NKOSK, ako ne platiš onda 20000-22000, zatim ako ne platiš kredit uzme ti stan, osigurava svoje pare tvojim parama i ko zna kolko smicalica još smisli u odredbama ugovora koje se čitaju pod lupom. A tebi ostane da samo sve to otplatiš u zemlji u kojoj ti 2/3 plate ode na topli obrok. Zivela Srbija!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>