• 2

Napravili skulpturu osobe za koju niko ne zna kako izgleda: Prva statua za osnivača bitkoina

Prva u svetu podignuta njemu u čast

  • 2
Bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, Hungary Bitcoin Statue

Foto: Tanjug/AP

Impozantna bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, a njeni tvorci kažu da je prva u svetu podignuta njemu u čast.

Statua je podignuta u poslovnom parku blizu reke Dunav, a bista se nalazi na kamenom postolju sa ugraviranim imenom Satoši Nakamoto, pseudonimom misterioznog programera bitkoina čiji pravi identitet nije poznat.

"Smatramo da je Satoši osnivač čitave industrije kriptovaluta. On je stvorio bitkoin, stvorio je blokčein tehnologiju, on je bog našeg tržišta", rekao je Andras Giorfi, osnivač projekta.

Statua je umotana u bronzanu kapuljaču sa logom bitkoina, jako je uglačana kako bi bila reflektujuća poput ogledala u kojem se gledaoci mogu videti.

Autori statue su vajari Reka Gergeli i Tamas Gili koji su nastojali da pokažu ljudski oblik dok su ostali verni anonimnosti Nakamota.

"Bio je to veliki izazov. Vrlo je teško napraviti portretnu skulpturu osobe za koju ne znamo kako izgleda. Nadam se da sam kroz jezik sulpture uspeo da prenesem osnovnu ideju bitkoina, da on pripada svima i nikome u isto vreme", rekao je Gili.

Kako je rekao, na otkrivanje skulpture pozvan je i Nakamota, kako bi se končno saznao njegov identitet.

Iako je događaj privukao nekoliko stotina ljudi, niko se nije oglasio kao osnivač kriptovalute koja je provukla desetine miliona investitora i koja je usvojena ovog meseca kao legalna valuta u Salvadoru.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>