• 1

Odobren novac za kupovinu još 81 kuće: Iz roditeljskih domova idu mlade poljoprivrednice

Među današnjim dobitnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova

  • 1
Etno selo Sirogojno

Foto: Shutterstock

Ministar za brigu o selu Milan Krkobavić izjavio je da je komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom danas odobrila sredstva za kupovinu još 81 kuće.

Među današnjim dobitnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova i sedam samohranih roditelja.

Krkobabić dodaje da su službenici Ministarstva zatrpani zahtevima koji svakodnevno stižu u velikom broju i ona će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Ðokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Među onima koji se odvajaju iz roditeljskih domova prednjače mlade poljoprivrednice.

Najviše zahteva odobrenih od početka dodele sredstava do sada stiglo je iz opština Bačka Palanka iz sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo i Kikinde - sela Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa...

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u bilo kom mestu u Srbiji.

Iz Ministarstva dodaju da se dodela sredstava ne odnosi na kupovinu kuća i okućnica u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. Uredba Vlade Republike Srbije predviđa ukupno 500 miliona dinara za te namene, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara.

Najniži iznos do sada dodeljen je 460,2 hiljade dinara i to porodici u opštini Pirot za nekretninu u selu Berilovcu.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    18. septembar 2021 | 10:48

    Ja sam preko Solis agencije pronasao vikendicu na Fruskoj Gori jos samo drzava da mi da novac da je kupim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>