• 0

Liban digao cene goriva za 40 odsto: Građani ostali bez dugogodišnjih subvencija

Ova isporuka krši embargo koje su SAD uvele Teheranu

  • 0
Bejrut, Liban Foto: Tanjug/AP

Libansko ministarstvo energetike dodatno je podiglo cene benzina, čime je u praksi već ukinulo subvencije za gorivo.

Prema zvaničnom dokumentu vlade cena 95-oktanskog benzina i 98-oktanskog benzina podignuta je za više od 37 odsto i povećanje cena benzina stupa odmah na snagu.

Pogoršanje nestašice benzina širom Libana dovelo je do višečasvnih čekanja u redovima koje je ponekad pratilo i nasilje na benzinskim pumpama.

Povećanje cena ne ukida u potpunosti subvencije za benzin, što se očekuje uskoro.

Poskupljenje će dodatno opteretiti stanivništvo koja se već bori sa posledicama ekonomske krize, koja je prema UN do sada dovela 78 odsto populacije u siromaštvo.

Liban ukida veliki program subvencija za uvoz osnovnih potreba, uključujući gorivo, lekove i hranu, vredan 6 milijardi dolara, za koji su vladini kritičari naveli da je bio loše vođen i rasipan.

Ekstremistička organizacija Hezbolah je juče počela sa uvozom iranskog goriva u državu preko Sirije, što bi trebalo da ublaži snažnu energetsku krizu, ali ovim potezom zemlja rizikuje američke sankcije.

Ova isporuka krši embargo koje su SAD uvele Teheranu, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog dogovora sa Iranom i svetskim silama 2018. godine.

Video: Bejrut: Požar u sirijskom izbegličkom kampu u Libanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>