• 69

Šta znači ova stavka na računu za struju koja vam iz džepa vadi 100 RSD: Sud je upravo doneo odluku

Šta plaćamo, a koliko stvarno potrošimo struje?

  • 69
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Šta predstavljaju stavke koje se nalaze na poleđini računa za struju, i za šta izdvajamo svoj novac? Da li pažljivo razmatrate svaku ponaosob?

Neki od tih troškova su fiksni i plaćaju se bez obzira da li se struja troši, drugi zavise od potrošnje struje, a postoji i mogućnost da se račun čak umanji. O jednom je upravo i sud doneo odluku, a tiče se troška garantovanog snabdevača.

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.

U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:

"Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene".

Naime, Udruženje za zaštitu prava građana "Proces" objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, ali da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

Iz EPS-a je ranije rečeno da oni strogo poštuju zakone i da su sve stavke na računu za struju utvrđene u skladu sa zakonima, kao i da je tako i u slučaju stavke "trošak garantovanog snabdevača".

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kada se pojavila ta vest savetovali su građane da ne žure sa tužbama protiv EPS-a, već da sačekaju presudu Vrhovnog kasacionog suda.

A šta je zapravo ta stavka na računu?

 

Ta stavka na računu inače iznosi više od sto dinara. 

Konkretno, to je naknada koju 3,5 miliona ljudi plaća Elektroprivredi Srbije. Ona je fiksna i iznosi nešto malo više od jedan evro, što znači da 3,5 miliona evra odnosno oko 438 miliona dinara, svaki mesec građani izdvoje za očitavanje stanja na brojilu, štampanje i slanje računa.

EPS račun

Foto: Telegraf.rs

"Trošak garantovanog snabdevača" je tarifa za tarifni element mesto isporuke. Plaća se za merno mesto ujednakim iznosima svakog meseca i u mesecima kada nema potrošnje. Iznosi 137, 93 dinara", objašnjenje je koje je i EPS napisao prilikom tumačenja pojedinačnih stavki.

Kako su ranije objasnili iz ovog preduzeća ovim povodom, svе stаvkе nа rаčunu zа еlеktričnu еnеrgiјu, uključujući i "trošak javnog snabdevača" su u sklаdu sа Zаkоnоm о еnеrgеtici i drugim zаkоnimа i prоpisimа i svе stаvkе је оdredilo rеgulаtоrnо tеlо Аgеnciја zа еnеrgеtiku. EPS i zavisno privredno društvo EPS Snabdevanje, koje оbаvlја funkciju gаrаntоvаnоg (јаvnоg) snabdevаnja električnom energijom, striktno poštuju propise.

Kako su naveli, za obračun i naplatu utrošene električne energije za kupce na garantovanom (javnom) snabdevanju Agencija za energetiku je donela Metodologiju za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje.

Metodologijom je, između ostalog, definisano da maksimalno odobreni nivo prihoda od prоdaje mora pokriti odobrene troškove. Takođe, precizirano je koji su tarifni elementi i iz kojih se tarifnih elemenata ostvaruje koji deo prihoda.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. septembar 2021 | 14:19

    Treba ukinuti pretplatu Za rts ionako ga pola srbije negleda

  • ćuti i plaćaj

    18. septembar 2021 | 19:00

    plaćamo plate njihovoj deci,rodjacima,švalerkama.sve preko veze zaposleno u eps.

  • Kole

    18. septembar 2021 | 19:03

    Struja je luksuz,placamo 7.5% akcizu i na akcizu PDV. Ovce su za sisanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>