• 0
 ≫ 

Neće nazad na posao: Ovi ključni faktori drže radnike kod kuće, šta šefovi mogu da učine?

 ≫ 

Problem u SAD je eskaliralo kada su zbog kovida zatvorene škole. To delimično može biti rešeno kada se škole ponovo otvore, što nije slučaj sa vrtićima koji nemaju dovoljno osoblja

  • 0
Povratak na posao

Foto: Shutterstock

Zbog širenja delta soja u Americi, mnogim radnicima se ne žuri da se vrate na posaoS druge strane, poslodavci baš i ne dele njihovo mišljenje.

Vlada hronični problem s manjkom radnika, kako u SAD, tako i u Velikoj Britaniji. Ni jedna ni druga zemlja nisu se u skorijoj istoriji suočile s takvim fenomenom, a posebno je problematično u Americi koja je poznata kao izuzetno konkurentno tržište gde je svakodnevna "borba" za radno mesto.

U Severnoj Karolini, ali i u drugim delovima SAD, vlasnici lokala nikako ne mogu da nađu osoblje. Oglasi za posao su svuda po gradu, a lokalna stopa nezaposlenosti je pala sa 14 na 5 odsto.

Ekonomista Metju Mezgar izjavio je da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki zarađivali pre pandemije. Ipak, s obzirom na isticanje te pomoći, javljaju se novi problemi za građane, ali šta ih onda "tera" da se ne vraćaju nazad na posao?

Neki navode da ne žele da se vrate na posao zbog bliskog kontakta s ljudima, u momentu kada od virusa korona u SAD dnevno umire više od 1.500 ljudi. Velika prepreka povratku na posao je i to što mnogi ne mogu da priušte da im neko čuva decu.

Problem je eskaliralo kada su zbog kovida zatvorene škole. To delimično može biti rešeno kada se škole ponovo otvore, što nije slučaj sa vrtićima koji nemaju dovoljno osoblja.

Kako bi podstakla ljude da se vrate na posao, Bajdenova administracija najavljuje subvencije za brigu o deci koje su predviđene Zakonom o infrastrukturi i socijalnoj pomoći.

Posao sters glavobolja, zena na poslu depresija sagorevanje na poslu burnout

Foto: Shutterstock

Na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja u Virdžiniji, mnogi su se raspitivali za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje. Mnogi poslodavci su već povećali satnice, pa je tako minimalac u Amazonu sada 18 dolara, a bio je 15 pre pandemije.

Ekonomisti kažu da će, osim povećanja plata, ključna biti i kreativnost poslodavaca i da će morati da modifikuju neka radna mesta kako bi pronašli dovoljno radne snage.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>