• 1

Bitkoin i trošenje struje: Nivo iz 2020. je već sada premašen, gorući problem je i e-otpad

Kao procenat ukupne globalne potrošnje električne energije, "rudarstvo" bitkoina čini samo 0,43%. To je manje od procenjenih 104 TW/h, koje koriste frižideri samo u SAD

  • 1
Bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, Hungary Bitcoin Statue

Bronzana statua anonimnom tvorcu bitkoina, Budimpešta / Foto: Tanjug/AP

Prema indeksu "Cambridge Bitcoin Electricity Consumption", najveća svetska kriptovaluta, bitkoin, do kraja godine će trošiti oko 95.68 TW/h - to je otprilike isto kao potrošnja energije na Filipinima.

Prema Blumbergovom izveštaju i pisanju RT, bitkoin mreža će do kraja 2021. konzumirati 91 TW/h, a već je potrošila više od 67 TW/h, procenjenih za celu 2020. godinu.

Odvojena studija Science Direct-a otkrila je da bitkoin "rudari" prolaze kroz sve veću količinu kratkotrajnog hardvera koji bi mogao pogoršati rast globalnog elektronskog otpada.

Izveštaj takođe sugeriše da bi bitkoin mogao da proizvede do 64.400 tona e-otpada, kada je na svom cenovnom vrhuncu, kao što je to bio slučaj početkom godine.

E-otpad se generalno odnosi na odbačenu računarsku opremu i elektroniku. Bitkoin čini oko 0,11% procenjenog globalnog e-otpada u 2021, što je 57,4 miliona metričkih tona, prema sajtu Statista.

Kao procenat ukupne globalne potrošnje električne energije, "rudarstvo" bitkoina čini samo 0,43%. To je manje od procenjenih 104 TW/h, koje koriste frižideri samo u SAD, prema podacima Univerziteta Kembridž.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. septembar 2021 | 04:38

    Šta god kako god ali sve kripto valute su "otišle malo da prošetaju napolju po minusu žestokom " !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>