• 1

Evergrande je preveliki da bi propao? Tako su govorili 2008. za mnoge firme. Znamo šta je bilo posle

Kolaps jedne od najvećih kompanija za nekretnine već je uzdrmao berze

  • 1
Evergrande, Hong kong, Hongkong,

Foto: Shutterstock, Pixabay

Globalna tržišta akcija su u stanju visoke pripravnosti jer se kineski gigant Evergrande ove nedelje suočio sa ključnim testom.

Najzaduženija kompanija nekretnina na svetu trebalo bi ovog četvrtka da otplati kamate od 84 miliona dolara (61 milion funti) na svoje obveznice.

Ranije tokom nedelje, kompanija je počela da otplaćuje imovinu investitorima dok se borila da pronađe gotovinu za podmirenje tekućih obaveza.

Šta radi Evergrande?

 

Biznismen Hui Ka Ian osnovao je Evergrande 1996. godine u južnoj Kini. Evergrande trenutno poseduje više od 1.300 projekata u više od 280 gradova širom Kine. Šira grupa sada obuhvata daleko više od razvoja nekretnina.

Njegovi poslovi se kreću od upravljanja bogatstvom, proizvodnje električnih automobila i proizvodnje hrane i pića. Čak poseduje i jedan od najvećih fudbalskih timova u zemlji - FC Guangzhou.

Hui ima lično bogatstvo od oko 10,6 milijardi dolara.

Zašto je Evergrande u nevolji?

 

Evergrande se agresivno proširio i postao jedna od najvećih kineskih kompanija pozajmljujući više od 300 milijardi dolara. Peking je prošle godine uveo nova pravila za kontrolu iznosa duga velikih investitora. Nove mere navele su Evergrande da ponudi svoju nekretninu uz velike popuste kako bi se osiguralo da novac pristiže kako bi se poslovanje održalo.

Sada se bori da isplati kamate na svoje dugove.

Ova neizvesnost je dovela do pada cene akcija Evergrandea za oko 85% ove godine. Njegove obveznice su takođe snizile globalne agencije za kreditni rejting.

Zašto bi bilo važno ako se Evergrande sruši?

 

Postoji nekoliko razloga zašto su Evergrandeovi problemi ozbiljni. Prvo, mnogi su kupili nekretnine od Evergrandea čak i pre početka građevinskih radova. Uplatili su depozite i potencijalno bi mogli da izgube taj novac ako propadne.

agent, nekretnine

Foto: Freepik

Postoje i kompanije koje posluju sa Evergrandeom. Preduzeća uključujući građevinske i projektantske firme i dobavljače materijala u opasnosti su od velikih gubitaka koji bi ih mogli da odu za njima u bankrot.

Treći je potencijalni uticaj na kineski finansijski sistem. Ako Evergrande ne izvrši obaveze, banke i drugi zajmodavci mogli bi da budu primorani da pozajmljuju manje. To bi moglo dovesti do onoga što je poznato kao kreditna kriza, kada se kompanije bore da pozajmljuju novac po pristupačnim kamatama.

Kreditna kriza bila bi veoma loša vest za drugu po veličini svetsku ekonomiju, jer kompanije koje ne mogu da se zadužuju teško rastu, a u nekim slučajevima nisu u mogućnosti da nastave sa radom.

Ovo bi takođe moglo uznemiriti strane investitore, koji bi Kinu mogli smatrati manje privlačnim mestom za ulaganje novca.

Da li je Evergrande "prevelik da bi propao"?

 

Veoma ozbiljan potencijalni pad tako zadužene kompanije naterao je neke analitičare da sugerišu da bi Peking mogao da interveniše kako bi ga spasio.

Met Bekink iz EIU-a misli tako: "Umesto da rizikujemo da poremetimo lance snabdevanja i razbesnimo vlasnike kuća, mislimo da će vlada verovatno pronaći način da osigura da Evergrandeova osnovna delatnost opstane."

Drugi, međutim, nisu u to sigurni. Dalje, ovo takođe dovodi do toga da Peking obuzda korporativni dug, što znači da bi se tako velika pomoć mogla smatrati lošim primerom. I ono na šta mnogi analitičari upozoravaju - tako su govorili za mnoge kompanije davne 2008. godine, a znamo šta je potom bilo.

Video: Kran pao na Jaguara: Teška mašina je ispala iz ravnoteže i srušila se na prometnu ulicu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    21. septembar 2021 | 15:24

    Мени није јасно једно. Фирма,компанија... у дуговима а власник више милиона на рачуну. Ако компанија пропада и власник пропада, све што ти је фирма донела требаш изгубити ако фирма банкротира. Једино да ти остане нешто је доказ да си те паре зарадио преко друге фирме или продавао фармерке на бувљаку.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>