• 3
 ≫ 

Vodeći sportski brend pomera granice: Kome su namenjene nove patike i kako se obuvaju?

 ≫ 

Najki je, inače, počeo ozbiljnije da se bavi ovim planovima još sredinom 2000-ih godina

  • 3
Najk patike, Nike Go FlyEase

Foto: nike.com

Najk patike, Nike Go FlyEase

Foto: nike.com

Ranije ove godine na sajtu kompanije Najki (Nike Inc.) pojavile su se zanimljive patike, koje umesto da "leže" ravno na zemlji - imaju traku koja savija đon po sredini, stvarajući tako neobično veliki otvor za stopalo.

Ovaj par obuće kreiran je za osobe sa invaliditetom, koje treba samo da gurnu prste u prostor za stopalo, prema dole, i da pritisnu petom. Traka se potom steže kako bi se patike "zatvorile" u pravilan oblik i čvrsto držale stopalo.

Reč je o modelu Go FlyEase, koji je zapravo napredak u pokušajima kompanije Najki da napravi patike koje se navlače i svlače bez mnogo muke. Doduše, skidanje patika je malo komplikovanije od obuvanja, jer je potrebno koristiti ruke ili suprotnu nogu.

Patike su deo tzv. North Star plana, koji podrazumeva objašnjenje onoga što je održivo. Patike su nastale iz ideje o hands-free obući, a Najkiju je u tome pomagala Sara Reinertsen, kojoj je inače amputirana jedna noga pre skoro četiri decenije, odnosno kada je imala samo sedam godina.

Sara je danas uspešna paraolimpijska triatlonka, koja je predstavljala SAD na Paraolimpijskim igrama i postavila rekorde u maratonu. Sa Najkijem je počela saradnju kao sportista kojeg je kompanija sponzorisala, a onda je postala "zaposleni sa punim radnim vremenom", piše Blumberg.

Kako se dalje navodi, "normalizacija mode koja olakšava svakodnevicu marginalizovanim grupama nije laka, ali dešavala se i ranije". Za primer se uzimaju i naočare, kao medicinski uređaj, koji je toliko sveprisutan da ih više ne smatramo tehnologijom.

Najki je, inače, počeo ozbiljnije da se bavi ovim planovima još sredinom 2000-ih godina. Aktuelni proizvod se prodaje po ceni od 120 dolara i ima tri glavne komponente: šarku, traku i stalak za nogu na peti. "Estetski gledano, Go FlyEase je najbolji kompromis između mode i praktičnosti", rekao je Čad Džons, suosnivač sajta za preprodaju obuće, "Another Lane".

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>