• 4

Za dlaku izbegnut svetski finansijski haos: Evergrande izbegao bankrot

"Evergrande", koji je nekada bio vodeća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara

  • 4
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Glavna podružnica kineske "Evergrande Grupe" postigla je dogovor sa vlasnicima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu, što je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kineska centralna banka je, takođe, "ubrizgala" 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankarski sistem kao znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su se otvorila i stabilizovala nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni.

Kompanija "Hengda Ril Estejt Grup", glavna podružnica "Evergrande Grupe", navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica "već rešena kroz privatne pregovore".

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu. "Evergrande" međutim nije pomenuo isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja takođe sutra dospeva na naplatu, ili 47,5 miliona dolara koji dospevaju na naplatu sledeće nedelje.

Prezadužena kompanija "Evergrande" je toliko "isprepletena" sa širom kineskom ekonomijom da su njena sudbina i strah od prelivanja krize, prouzrokovali ogromnu nervozu na globalnim tržištima akcija i obveznica.

Međutim, čini se da je najava kompanije "Hengda" stabilizovala šire tržište akcije, dok su fjučersi vezani za indeks S&P500 porasli.

"Evergrande", koji je nekada bio vodeća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hoga

    22. septembar 2021 | 13:12

    Znaci uskoro ode sve u haos... Bice globalne nestasice.. Evro ce da devalvira kao i dolar...

  • Koks

    22. septembar 2021 | 15:11

    Oni koji nemaju sem života šta da izgube,bore se sa virusima i zastrašivanjem,a ovi koji itekako očekuju finansijsku i hijerarhijsku korist od svega,umiru od straha da im kapital ne izmakne,jer to je bumerang pogađa i metu ali u povratku pogađa i pošiljaoca.

  • Koks

    22. septembar 2021 | 16:03

    Haos je i zamišljen tako,da bi nastale posledice ali sa globalnim efektom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>