• 0

Na berzama opet stabilno: Akcije "Evergrande" skočile 30 odsto, ali i Fed ima vesti

Na skok azijskih indeksa uticala je i najava američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o mogućem početku smanjivanja podsticaja ekonomiji kasnije ove godine

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Akcije na evropskim berzama su danas, treći dan zaredom, registrovale oporavak, pošto se globalno raspoloženje popravilo usled ublažavanja zabrinutosti u vezi sa prezaduženom kineskom kompanijom "Evergrande".

Panevropski indeks Stoks 600 porastao je za 0,6 odsto, zbog čega bi trebalo da ovu nedelju završi sa solidnim dobicima. Azijske akcije su, takođe, porasle nakon što su deonice "Evergrande" skočile 30% na tržištima u Hongkongu, pošto je ta kompanija saopštila da je "rešila" situaciju sa plaćanjem kamata na obveznicu.

Na skok azijskih indeksa uticala je i najava američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o mogućem početku smanjivanja podsticaja ekonomiji kasnije ove godine. Fed je najavio i da bi mogao početi sa podizanjem referentne kamatne stope u jednom trenutku 2022. godine.

To je ranije nego što je ova institucija predviđala pre tri meseca.

Takođe je rečeno da će verovatno "uskoro" početi sa usporavanjem tempa kupovine mesečnih obveznica ako ekonomija nastavi da beleži poboljšanje. Fed je kupovao obveznice tokom pandemije, kako bi kamatne stope na dugoročne obveznice zadržao na niskom nivou.

Predsednik Feda, Džerom Pauel, na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da Fed planira da već u novembru objavi kako će početi da smanjuje kupovinu mesečnih obveznica ako tržište rada nastavi da beleži stabilan oporavak.

Američki indeks S&P 500 je porastao za 1,0 odsto na 4.395,64, čime je prekinut četvorodnevni niz gubitaka. Referentni indeks je prvobitno porastao za 1,4 odsto nakon što je Fed objavio svoje saopštenje.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>