• 3

Hrvati strepe od slovenačkog scenarija: "Šta ako nam sad sve poskupi"

Pripreme su već krenule, a jedna od mera je praćenje da cene znatno ne poskupe

  • 3
novac, kune, hrvatska

Foto: Pixabay

Hrvatska će evro kao valutu najverovatnije uvesti 2023, a goruće je pitanje kako će ta tranzicija izgledati. Izvršni direktor Sektora za gotov novac Hrvatske narodne banke Tihomir Mavriček kaže da je cilj uvesti evro 1. januara 2023, no konačnu odluku donosi Savet Evropske unije.

"Pripreme su već krenule, a jedna od mera je praćenje da cene znatno ne poskupe. Planira se da se minimalno šest meseci pre uvođenja dvojno iskazuju cene, s tim da ćemo imati pripremni period od nekih tridesetak dana kada će se svi poslovni subjekti i trgovci pripremiti za dvojno iskazivanje cena – to je fizički zahtevan posao, treba sve odštampati i staviti na proizvode i police", kaže i dodaje da će biti istaknut i konverzijski kurs kako bi građani mogli da provere da li su cene tačno izračunate.

Mavriček za HRT ističe da će se fiksni kurs odrediti neposredno pre odluke Saveta EU o uvođenju evra.

"Kretaće se oko 7,53, no konačno će biti utvrđen u maju ili junu sledeće godine i važiće od 1. januara 2023. Do 31. decembra 2022. važiće komercijalni kurs, kao što ga imamo i sada", objašnjava.

"Ne treba se plašiti povećanja cena"

 

Veliki broj ljudi boji se povećanja cena kod prelaska na evro, ali Mavriček kaže da je praksa zemalja koje su već uvele evro pokazala da je zamena nacionalne valute imala vrlo mali uticaj na rast cena, odnosno inflaciju.

"Zemlje koje su prve uvele evro imale su mali takozvani harmonizovani rast indeksa potrošačkih cena, koji se kretao između 0,09 i 0,28 postotnog boda. Zemlje koje su kasnije uvele evro imale su oko 0,3 – tako i mi očekujemo da neće biti značajan uticaj na cene, nekih 0,37 postotnih poena, s tim da su najveći uticaj imale uslužne delatnosti i nešto manji broj proizvoda koji se često koriste, poput peciva i novina", kaže Mavriček.

Nakon uvođenja evra u Sloveniji je poskupeo prevoz, cene u restoranima i frizerskim salonima, dok su u Slovačkoj rasle cene hrane i građevinskih radova.

Dvojno plaćanje kunama i evrima biće omogućeno samo dve nedelje nakon uvođenja evra, odnosno do 15. januara 2023. godine.

"Mi već možemo puno pre polagati kune koje imamo kod kuće na naše račune, kako bi se automatizmom sa 1.1. konvertovale u evre, to je jedan od načina. Takođe, šest meseci nakon uvođenja postojaće besplatna konverzija kuna za evre u bankama, Fini i Pošti, a nakon tih šest meseci banke će moći da naplate naknadu", objašnjava.

Svi kunski računi otvoreni u bankama će tako biti pretvoreni u evropske račune, a Mavriček ističe da je bitno napomenuti periode u kojima će biti moguće zameniti gotov novac.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>