• 0

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju

  • 0
kompanija nis, rafinerija nafte pančevo

Foto: NIS

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

- Osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiće nam da dodatno unapredimo konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata. Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu. Na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije - izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

kompanija nis, rafinerija nafte pančevo

Foto: NIS

Za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena je rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama. Takođe, obezbeđeno je automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta. Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje.

Početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom u Rafineriji nafte Pančevo još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>