• 0
 ≫ 

"Cilj nam je zelena energetika, a Srbija je prepoznata kao najbolji investicioni ambijent"

 ≫ 

Novi investicioni ciklus vredan je 17 milijardi evra

  • 0
energija

Foto: Freepik

- Najveći potencijal za nove investicije postoji u resoru energetike, a zelena agenda je globalna tema za koju je neophodna saradnja svih država - izjavila je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, po završetku konferencije Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju u Varšavi.

- Nijedna zemlja ne može sama, posebno kada je u pitanju energetska bezbednost i borba sa klimatskim promenama. Najveći rezultat konferencije je da ćemo zajedno raditi na tome da imamo dovoljno zelene energije, iako naravno, svaka zemlja definiše dinamiku procesa. To je važno i za Evropu, ali i za ceo svet - dodala je potpredsednica Vlade.

Na konfenerciji su bili i sekretarka SAD za energetiku i zamenik sekretara SAD za trgovinu.

- Imali smo bilateralne susrete i sa njima. Razgovarali smo o zelenoj agendi, o tome kako će Srbija u narednim decenijama da reformiše ovaj sektor i dobije zelenu energetiku, ali i o mogućnostima za investiranje. Srbija je zemlja koja ima najbolji investicioni ambijent, prepoznati smo kao zemlja koja može da ima najviše investicija i u budućnosti, jer je energetika grana koja će imati najviše ulaganja - rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je novi investicioni ciklus vredan 17 milijardi evra, a da će više od 10 milijardi biti namenjeno obnovljivim izvorima energije.

- Veliku podršku smo dobili od zvaničnika Stejt departmenta, kao i od komesarke EU za energetiku za zelenu agendu i za nove investicije. Imali smo bilateralne susrete sa ministrima iz Crne Gore, Rumunije i Bugarske, zato što moramo da vodimo računa i o regionalnoj stabilnosti, jer nije dovoljno da se samo Srbija razvija i da samo mi ulažemo u energetiku. Ona mora da se razvija u čitavom regionu i celoj Evropi, ako zaista hoćemo rezultate - zaključila je ministarka.

Nova vest je i da je u Elektroprivredi Srbije danas potpisan ugovor o prodaji zelene energije EPS-a ambasadi Danske u Beogradu, čime se povećao broj kupaca koji od Elektroprivrede kupuju ovu vrstu energije.

- Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila 10 puta veća nego u 2019, a ove godine smo nastavili sa rastom, pa je trenutno ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati - rekao je izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u, Savo Bezmarević.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>