• 1

Kriza s čipovima pogađa sve: Nekih modela telefona naprasno nema, a tek se očekuje skok cena

Od porudžbine do isporuke čeka se čak 21 nedelja, a ključni igrači nisu pošteđeni

  • 1
Set digitalnih uređaja

Foto: Shutterstock

Čipova nema mesecima unazad - u dovoljnom broju - i to sada već ozbiljno potresa svetska tržišta, budući da su ovi mali, ali veoma značajni elementi, sastavni deo ogromnog broja proizvoda.

Zapravo, situacija je toliko alarmantna da su neki distributeri čipova za automobile podigli cene za čak 4.000 odsto. Manjak poluprovodnika utiče na pametne telefone, koje koristimo svaki dan, kao i na automobile, kućne aparate, proizvodnju i još mnogo toga.

Ne pamti se ovakav manjak čipova na tržištu, te i tu važi dobro poznati zakon ponude i potražnje, zbog kojeg na kraju krajeva poskupljuje i hrana, kafa, građevinski materijal. Mnoge stvari će poskupeti, a smartfoni nisu izuzetak.

Industrija pametnih telefona je trenutno duboko pogođena, pa je samo nekoliko velikih igrača uspelo da nabavi zalihe čipova, kako bi nesmetano nastavili proizvodnju. Takav scenario, međutim, preti da uništi manju konkurenciju koja će reciklažu starih delova moći da vrši samo određeno vreme.

Najviše je, ipak, pogođena industrija automobila, gde se očekuju gubici u vrednosti od 110 milijardi dolara, i to samo u ovoj godini.

Kako izveštava "Susquehanna Financial Group", globalna nestašica čipova je trenutno na svom vrhuncu. Od porudžbine do isporuke čeka se čak 21 nedelja, a ključni igrači nisu pošteđeni.

Istovremeno, navodi se da će biti sve manje zaliha kod prodavaca, te je sasvim očekivano da će cene nastaviti da rastu. Potražnja za elektronikom ne da ne opada, već rapidno raste. Problem se već uveliko oseća i kada je reč o modelima Samsunga i Šaomija, jer su neki telefoni bili na policama samo 2-3 meseca pre nego što su skroz nestali.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    24. septembar 2021 | 11:51

    sve prodavnice pune telefona slaba kupovina a ovi hoce cene da dignu sami prave nestasicu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>